Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
25/07/2020 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή: Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η επίπτωση των ΑΕΕ μετά από λοίμωξη με κορονοϊό

Η επίπτωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2 είναι αρκετά μικρότερη, από αυτή που παρατηρήθηκε στις αρχικές κινεζικές μελέτες, ενώ φαίνεται ο κίνδυνος αυτής της επιπλοκής να είναι παρόμοιος με αυτόν της λοίμωξης με τον ιό της ινφλουένζας. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από διεθνή πολυκεντρική μελέτη, με ελληνική συμμετοχή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Ebiomedicine», που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο ιατρικών περιοδικών Lancet. Στη μελέτη, που έγινε σε 26.175 νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο Covid, σε 99 τριτοβάθμια νοσοκομεία, σε 11 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας, συμμετείχαν η Β Νευρολογική κλινική μαζί με τη Δ Παθολογική κλινική του ΕΚΠΑ. Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης, εκ των συγγραφέων, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες από τη Γουχάν η επίπτωση των ΑΕΕ ήταν γύρω στο 5-6%, κάτι που όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, δεν ισχύει. «Τα ευρήματα της μελέτης μας στην οποία συμμετέχει και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας (Δ Παθολογική κλινική του ΕΚΠΑ) μας δείχνουν ότι η επίπτωση των εγκεφαλικών είναι η μη σταθμισμένη 0,9% και η σταθμισμένη ακόμα χαμηλότερα 0.5%. (σσ σταθμισμένη είναι η επίπτωση που υπολογίζεται αφού απαλειφθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κέντρα όπου γίνεται η μελέτη).

Τι είδους εγκεφαλικά προκαλεί ο κορονοϊός

Βάσει της μελέτης, όπως μας λέει ο κ. Τσιβγούλης, φαίνεται ότι ο κορονοϊός προκαλεί σε ένα ποσοστό 80% ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ένα 17% είναι ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, και ένα 3-4% αφορά ένα σπάνιο είδος εγκεφαλικού. που είναι η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων και σε γενικό πληθυσμό ατόμων με εγκεφαλικά παρατηρείται σε ποσοστά 0.2 έως 0.5%. Ωστόσο στον κορονοϊό ήταν αυξημένο, για αυτό οι ειδικοί πιθανολογούν ότι συσχετίζεται με το σύνδρομο υπερπητικότητας που προκαλεί αυτός ο ιός. «Από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ο πιο συχνός υπότυπος σε ένα ποσοστό 73% είναι αθηροθρομβωτικής αιτιολογίας. Και αυτά αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης. Είναι ο επόμενος ερευνητικός μας στόχος, για τον οποίο πιστεύω ότι εντός του καλοκαιριού θα έχουμε νέα δεδομένα», καταλήγει ο καθηγητής.

*O κ. Γ. Τσιβγούλης είναι Εθνικός συντονιστής του Διεθνούς Αρχείου Καταγραφής Θρομβολύσεων (S.I.T.S)

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ