Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/04/2020 22:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνής έρευνα: Στους 457 θα φτάσουν οι θάνατοι στην Ελλάδα

Τα μοντέλα πρόβλεψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι θάνατοι στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσουν τους 450 έως τα τέλη Μαΐου, αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", η οποία παρουσιάζει τη σχετική έρευνα.

Αναλυτικότερα, στο κείμενό της, η δημοσιογράφος, Ν.Μπαστέα, αναφέρει τα εξής:

"Τους 457 μπορεί να φθάσουν κατά μέσο όρο οι θάνατοι από Covid 19, έως τα τέλη Μαΐου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον . Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του αμερικανικού αυτού πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Μάρεϊ, σχολιάζει πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, όπου συνολικά προβλέπεται να χάσουν τη ζωή τους 151.680 άτομα.

Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να φθάσει τους 81.766 θανάτους. Χρησιμοποιώντας τοπικά και διεθνή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και αναλύσεις για την ηλικία των θανόντων σε Ιταλία, Κίνα και ΗΠΑ, η ομάδα του Ινστιτούτου ανέπτυξε μοντέλα πρόβλεψης για τα θύματα ανά χώρα σε καθημερινή βάση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η καμπύλη δείχνει να κορυφώνεται στις 21 Απριλίου, με μέσο όρο θανάτων εκείνη την ημέρα τους 13. Μας χωρίζουν δηλαδή 13 ημέρες από το peak της πανδημίας μια πρόβλεψη που επικυρώνει τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων στη χώρα μας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες στον αγώνα για την αντιμετώπιση του Covid 19.

Η ημέρα που θα χρειασθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες , συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας , είναι η 18η Απριλίου.

Η πρώτη ημέρα που δεν θα σημειωθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον κορωνοϊό δείχνει να είναι η 27η Μαΐου.

Το μοντέλο προβλέπει, για παράδειγμα, για σήμερα μέσο όρο 9 θανάτων , με ένα εύρος από 4 έως 22) .

Ένας από τους βασικούς δείκτες που έλαβαν υπόψη τους οι επιστήμονες είναι η επάρκεια κλινών στις εντατικές κάτι που φαίνεται να διαθέτει η χώρα μας, καθώς στις προβλέψεις δεν φαίνεται οι ανάγκες να ξεπερνώνται από τις δυνατότητές μας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ινστιτούτου, ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε πολλές χώρες εξαρτάται και από τις δυνατότητες των υπαρχουσών ιατρικών υποδομών να αντεπεξέλθουν. Για παράδειγμα, στη Βρετανία όταν κορυφωθεί η πανδημία , προβλέπεται να υπάρχει ανάγκη για 102.794 νοσοκομειακές κλίνες, σε σύγκριση με τις 17.765 που υπάρχουν, τα κρεβάτια που θα απαιτηθούν στην εντατική θα είναι 24.544, σε σύγκριση με τα 744 διαθέσιμα σήμερα, και περισσότεροι από 20.000 αναπνευστήρες για τη διαθεσιμότητα των οποίων σήμερα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός.

Οι προβλέψεις των ειδικών για τη Βρετανία είναι ιδιαίτερα ζοφερές, καθώς υπολογίζεται ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό θα φθάσουν σε μέσο όρο τους 66.000, δηλαδή άνω του 1/3 του αναμενόμενου αριθμού θυμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στην καθοδική πλευρά της καμπύλης όσον αφορά τους θανάτους, ενώ σε άλλες η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. Πιο κοντά στο σημείο αυτό βρίσκονται η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο .

Είναι σίγουρο ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν τηρούνται σωστά μπορούν να ελέγξουν την επιδημία και να σώσουν ζωές, παρατηρεί ο καθηγητής Μάρεϊ. Όμως, ακόμη και τώρα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο εάν δεν τηρούνται οι κανόνες αυτοί, προσθέτει, τονίζοντας ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων σε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων . Πώς ορίζει το τέλος αυτού του κύματος της επιδημίας; Όταν οι θάνατοι φθάσουν ποσοστιαία στο 0,3 ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους".

Διεθνής έρευνα: Στους 457 θα φτάσουν οι θάνατοι στην Ελλάδα 373113 photo