Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
04/02/2020 19:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δένδιας στην Ιταλία: Ούτε λέξη για ελληνο-ιταλική ΑΟΖ

Ούτε λέξη δεν ακούστηκε από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για επικείμενη ή στο μέλλον υπογραφή συμφωνίας διευθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Ιταλία. Κάτι που γεννά εύλογα ερωτηματικά ως προς τη στάση της Ιταλίας, δεδομένου ότι είναι μια από τις πρώτες χώρες - γείτονες, με την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης. Τα επόμενα βήματα, ως γνωστόν, στα οποία δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επιμένουν, είναι με την Αίγυπτο, Αλβανία, κ.ο.κ.

Κατά τα λοιπά, ο κ.Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουΐτζι Ντι Μάϊο (παραιτήθηκε από την ηγεσία των "5 αστέρων"), στη Ρώμη, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:

-"Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Sarraj. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων".

-"Συζητήσαμε για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας. Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία".

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πριν την άνοδο στην ιταλική κυβέρνηση των "5 αστέρων" και "Λέγκας του Βορρά" (η δεύτερη αποχώρησε), επί πρωθυπουργίας Ρέντσι, υπήρχε αισιοδοξία ως προς την υπογραφή οριοθέτησης της ΑΟΖ. Ωστόσο, το θέμα κωλυσιεργούσε, εξαιτίας αντιδράσεων του "λόμπυ" των ψαράδων, καθώς και αντιπαράθεσης για το ίδιο θέμα μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας. Με την άνοδο της νέας κυβέρνησης, και την ύπαρξη σε αυτήν τότε του επικεφαλής της "Λέγκα", Σαλβίνι, το θέμα "πάγωσε". Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει διακριτικά να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται, τελικώς, να κλείσει η συμφωνία. Κάτι, πάντως, που δεν φάνηκε από τη συνάντηση Δένδια - Ντι Μάϊο.

Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, Est Med, υπάρχουν ισχυρά οικονομικά - ενεργειακά και πολιτικά "λόμπυ" στην Ιταλία, τα οποία δεν θέλουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Προ μηνός, όπως είναι γνωστό, Μητσοτάκης, Αναστασιάδης, Νετανιάχου, υπέγραψαν συμφωνία προθέσεων για τον Est Med. Επρόκειτο να υπογράψει και η Ιταλία, αλλά όπως φαίνεται, ο κ.Δένδιας εμφανίστηκε επιφυλακτικός στη δήλωσή του σχετικά με το αν και πότε θα πράξει κάτι τέτοιο η Ρώμη.

Εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασής στην Ιταλία, δεν αποκλείονται ακόμα και εκλογές.