COSCO: Θα γίνει της Γένοβας
09/04/2019 16:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

COSCO: Θα γίνει της Γένοβας

Αναταράξεις προκαλεί η κίνηση της COSCO να βρει άμεσα εναλλακτικό σενάριο για τα κινέζικα εμπορευματοκιβώτια (ξουτ), μέσω της Ιταλίας και ιδίως των λιμανιών της Τεργέστης και της Γένοβας.

Άκουσαν Γένοβα οι σύντροφοι και αμέσως κινητοποιήθηκαν για να ξεκολλήσει το master plan της Cosco στον Πειραιά.

Δηλαδή γιατί δεν μπορούν να περιμένουν δύο χρόνια να αποφανθούμε για τα αρχαία του Πειραιά.

Καταρχάς το λιμάνι είναι γεμάτο κούπες του Ολυμπιακού, αλλά και του Εθνικού Πειραιώς. Ιστορικά κειμήλια παρατημένα.

Βαλκανικά Κύπελλα, Κύπελλα Χριστουγέννων (χοχοχο) και Πάσχα (προ Γαϊτάνου), τίτλοι του ΠΟΚ, Πανελλήνια Κύπελλα στο Λιθάρι και στο επί κοντώ, όλα εκεί είναι στοιβαγμένα.

Άλλωστε ο Πειραιάς είναι γνωστός για το αρχαιολογικό του απόθεμα και τη διαχρονική ανάδειξη όλων των στοιχείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Οπότε η COSCO πρέπει να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, αλλιώς να πάει στη Μεγάλη Ελλάδα να βρει το δρόμο του μεταξιού.

Εμείς εδώ έχουμε αρχαία. Και ήλιο και θάλασσα.

Τι δεν καταλαβαίνουν;

Κινέζικα τους τα λέμε;

Στον Πειραιά υπήρχαν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλεάμβαναν το σύνολο των αρχαιοτήτων. Συνεπώς, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, πολύ περισσότερο τώρα που το master plan του ΟΛΠ συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, σύμφωνα με τον νόμο, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

Εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά περιλαμβάνονται σημαντικότατες αρχαιότητες, όπως οι οχυρώσεις της θεμιστόκλειας και κονώνειας περιόδου, τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας, ιερά όπως της Κυβέλης και της Αρτέμιδος, κατάλοιπα των αρχαίων νεωσοίκων στα δυο λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο), οικιστικά κατάλοιπα από την κλασική ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, δεξαμενές και λατομεία.

Οι ανασκαφές στον Πειραιά ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα για να συνεχιστούν τον 20ο και τον 21ο στο πλαίσιο ιδιωτικών και δημόσιων έργων, με πιο κοντινά παραδείγματα την κατασκευή του τραμ και του μετρό.

Δεν θα τα κάνουμε όλα Μουνιχία για την COSCO.

“Θα σέβεστε” τους λέμε εν ολίγοις. Τα Μακρά Τείχη για παράδειγμα που ήταν στην εποχή τους “Σινικό Τείχος”.

Οπότε για τα αρχαία μας θα γίνει της Γένοβας.

Μάλιστα, κυρίες και κύριοι, ήλθε η ώρα της εκδίκησης των δακρύων (από τα δακρυγόνα) του ΓΑΠ, που ήταν σφόδρα αντίθετος από την αρχή στην επένδυση, γνωρίζοντας τις διαστάσεις που αυτή θα λάμβανε στο μέλλον, πνίγοντας τα Μνημεία.

Πηγή: emo.gr