Από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, «οι μπίζνες ενώνουν την Ευρασία»
28/10/2019 13:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, «οι μπίζνες ενώνουν την Ευρασία»

Με κεντρικό σύνθημα “Οι μπίζνες ενώνουν την Ευρασία”, έγινε στην Ιταλία, στην πόλη Βερόνα, για δωδέκατη φορά, το οικονομικό φόρουμ που ο έχων την ιδέα Ιταλός τραπεζίτης, Αντόνιο Φάλικο, ξεκίνησε και προωθεί με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Η συμμετοχή της Ελλάδας αυτά τα χρόνια ήταν από μηδαμινή έως μηδενική. Παρά ταύτα, ο διορατικός καθηγητής Φάλικο, που εκπροσωπεί τη μεγάλη ιταλική Τράπεζα, INTESA, πάντα καλούσε και συνεχίζει να καλεί εκπροσώπους από τη χώρα μας. Άλλωστε, ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίζει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί λένε πως είναι παιδιά των αρχαίων Ρωμαίων και... εγγόνια των αρχαίων Ελλήνων!

Στο φόρουμ ακούστηκαν ιδέες και προτάσεις που αναμφισβήτητα ενδιαφέρουν την ελληνική κοινή γνώμη. Όπως, για παράδειγμα, ότι η Ιταλία έχει με μια μόνο περιοχή της Ρωσίας, το Νίζνι Νόβγκοροντ, εμπορικές ανταλλαγές ύψους 175 εκ. ευρώ! Το τονίζουμε αυτό γιατί στην Ελλάδα προτάθηκε να συνεργαστεί με την περιοχή αυτή στο Βόλγα ποταμό, έγιναν επισκέψεις και μπήκαν υπογραφές σε μνημόνια προθέσεων, συζητήθηκαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, ακόμα και για επισκευές πλοίων, αλλά… μια οι κυρώσεις, μια τα ήξεις - αφήξεις κυβερνητικών παραγόντων, μείναμε μόνο στις… καλές προθέσεις!

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το καλοκαίρι του 2017, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, τον αντίστοιχο Οργανισμό της Ε.Ε. Μόνο που, μετά την υπογραφή, οι Βρυξέλλες “έτριξαν” τα δόντια στην Αθήνα, γιατί “τόλμησε” να προωθήσει τέτοιου είδους συνεργασίες έξω από την Ε.Ε.

Παρατηρούμε, λοιπόν, το φαινόμενο οι δραστήριοι Ιταλοί να ανοίγονται δυναμικά στον ευρασιατικό χώρο και εμείς, αντίθετα, να ακολουθούμε την τακτική της αδράνειας και της ακινησίας. Βέβαια, ορισμένοι λέγουν ότι η Αθήνα πρέπει να συντάσσεται πιστά με τις οδηγίες των Βρυξελλών. Οι τελευταίες, ωστόσο, ενώ αναζητούν “κόκκινα ρωσικά φαντάσματα” κάτω από το κρεβάτι της, λες και βρισκόμαστε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ταυτόχρονα στήνουν χοντρές μπίζνες με τη Ρωσία. Χαρακτηριστικές, εξάλλου, είναι οι περιπτώσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Είναι οφθαλμοφανές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα της πολιτικής των νέων τειχών που επιχειρούν να υψώσουν ορισμένοι ψυχροπολεμικοί κύκλοι των Βρυξελλών ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

Προβληματισμός

Προς αυτές τις κατευθύνσεις, εύλογοι είναι οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν και στο φόρουμ της Βερόνας. Ενδεικτικά, ο Πορτογάλος συγγραφέας και διδάκτωρ οικονομικών σπουδών, Μπρούνο Μασάες, διερωτήθηκε πως είναι δυνατό η επίσημη Ευρώπη να εθελοτυφλεί στο γεγονός ότι το εμπόριο Ευρώπης - Ασίας έφτασε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που γίνεται μέσω του Ατλαντικού, και η ίδια να συνεχίζει να αντιμάχεται τη Ρωσία;

Επίσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Οικονομική συνεργασία, Στέφανο Μανσερβίζι, εκτίμησε ότι ο ευρασιατικός χώρος “μπορεί να μας δώσει δυνατότητες να δημιουργήσουμε” και μια στενή συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία που σταθεί ως αντίβαρο για τη κινεζική επιχειρηματική χιονοστιβάδα!

Επικριτικός ήταν και ο Αυστριακός κόμης, Άλφρεντ Λίχτενσταϊν, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την αμερικανική βιομηχανία “πλύσης εγκεφάλων” του Χόλιγουντ όπως την αποκάλεσε. Κάτι που, κατά την άποψή του, θα πρέπει να οδηγήσει τις Ρωσία, Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες σε κοινό συντονισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο σε αυτή την επέλαση.

Η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρασιατικής Ένωσης, Βικτώρια Νικήσινα, εξήγησε ότι ήρθε ο καιρός να ξεφύγει η κατάσταση από το πάγωμα των σχέσεων με την Ε.Ε. η οποία πριν 7-8 χρόνια ήταν στη δεύτερη-τρίτη θέση ως οικονομικός εταίρος της Ευρασιατικής Ένωσης και έχει κατρακυλήσει ήδη πολύ χαμηλά.

Υπέρβαση

Κάποιο διάστημα στην Αθήνα αναζητούσαν τρόπους για να ξεπεραστούν οι ρωσικές απαντητικές κυρώσεις στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Τότε, μάλιστα, γινόταν μια πιο βαθιά ανάλυση δεδομένων να περάσουν οι εξαγωγές μέσω της Ευρασιατικής Ένωσης. Αλλά, και αυτή την πόρτα την έκλεισαν ερμητικά οι Βρυξέλλες. Και όμως, αν επισκεφθεί κανείς την Κριμαία, για την οποία το ΥΠΕΞ πρόσφατα κοινοποίησε υπενθύμιση ότι θα πρέπει να διακοπούν οι επαφές και επισκέψεις κάθε είδους και τομέα του Δημοσίου, εκεί λίγα χιλιόμετρα έξω από το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, δεν μπορεί να μη διακρίνει το τεράστιο εμπορικό κέντρο με την πανευρωπαϊκή ονομασία, ΜΕΤΡΟ, γερμανικών συμφερόντων (!).

Τέλος, η Βερόνα προσφέρει βήμα ώστε όσοι στο Βερολίνο και το Παρίσι – και είναι πολλοί αυτοί - έχουν κουραστεί από την εξαετή ρήξη με τη Μόσχα, εξαιτίας των γεωπολιτικών ακροβασιών και των διπλωματικών πιρουετών της Δύσης στο “ουκρανικό ζήτημα”, να υπερβούν αυτά τα αδιέξοδα. Κάτι που αφορά και την Ελλάδα, για την οποία μοιάζει πλέον εντελώς αφύσικη η “κόντρα” της με τον ευρασιατικό κόσμο, όπου – αντικειμενικά - τον τόνο δίνει η Ρωσία, με πιθανές σοβαρές συνέπειες για τα εθνικά της θέματα.

Βήματα συνεννόησης υπάρχουν, κανάλια ανοικτού διαλόγου λειτουργούν, το φόρουμ της Βερόνας είναι ένα από αυτά. Ο Αντόνιο Φάλικο ηγείται επίσης του Οργανισμού με την επωνυμία: “Γνωρίζουμε την Ευρασία”.