Αναθέρμανση του φλερτ Τσίπρα με Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Στη σύνοδο των σοσιαλιστών ο Τσίπρας;
29/02/2016 17:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναθέρμανση του φλερτ Τσίπρα με Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Στη σύνοδο των σοσιαλιστών ο Τσίπρας;

Το προσφυγικό γίνεται καταλύτης για πολιτικά προξενιά. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν αναθερμανθεί οι σχέσεις του Τσίπρα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και είναι πολύ πιθανόν ο Έλληνας πρωθυπουργός να πάρει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος στο Παρίσι στις 12 Μαρτίου λίγο πριν από την τακτική σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα αυτού του μήνα.

Όπως φαίνεται η επίσκεψη Πιτέλα στην Αθήνα την Παρασκευή και η συνάντησή του στο Μαξίμου με τον Τσίπρα είχε και δια ταύτα. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο «βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε», φωτογραφίζοντας τους Σοσιαλιστές και την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Μάλιστα με αφορμή το προσφυγικό ο Πιτέλα είχε επισημάνει ότι «είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας».

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση διαμόρφωσης θέσεων ενόψει του συνεδρίου του το Μάιο, ενώ προς τα τέλη του Μαρτίου αναμένεται και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που θα εγκρίνει τις θέσεις αυτές ενόψει συνεδρίου. Θεωρείται καθοριστικό σημείο, καθώς θα καταδείξει ποιο θα είναι το νέο ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα θα δείξει αν θα επικυρωθεί μια πορεία προς τη στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και φυσικά αναμένεται να καθοριστεί εν πολλοίς και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και του κέντρου, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από την άποψη του αν θα υπάρξει τρίτος πόλος ή αν θα είναι αρκετά αποδυναμωμένος με κάποιες απ’ αυτές τις δυνάμεις να προστρέχουν άλλες προς το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προς τη ΝΔ.

Πάντως το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες είναι παλιότερο, ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτό είχαν παίξει ο Μάρτιν Σουλτς αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ με πρωτοβουλία του οποίου κλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά σε σύνοδο σοσιαλιστών στην Ευρώπη.