"Μαϊμού" εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ
12/03/2016 17:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μαϊμού" εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

Με το δούλεμα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ψιλό γαζί έχουμε συμβιβαστεί είναι η αλήθεια. Το έχουμε συνηθίσει. Αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να το ανεχόμαστε. Ας περάσουμε στα γεγονότα για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί. Την Παρασκευή λοιπόν το βράδυ κυκλοφόρησε η είδηση ότι συνεδρίασαν σε πανελλαδική σύσκεψη η «πρωτοβουλία 53+», υπολογίζονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες σε καμιά 300αριά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Ελλάδα και μάλιστα παρουσία του γραμματέα της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος του κ. Ρήγα, ο οποίος χαιρέτισε και τις εργασίες αυτής της σύσκεψης που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως αναζωπύρωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Τσίπρα!

Μετά από αυτή τη σύσκεψη λοιπόν εκδόθηκε από τα μέλη των «53» μια ανακοίνωση για το προσφυγικό που λέει τα εξής:

«Το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού και η προοπτική υιοθέτησης θέσεων που συνιστούν κατάργηση στην πράξη του προσφυγικού δικαίου, των ευρωπαϊκών συμβάσεων και της συνθήκης της Γενεύης, όπως για παράδειγμα , η ανταλλαγή προσφύγων με το “για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, παρουσιάζει σοβαρά πολιτικά και νομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το πρωτόκολλο της επανεισδοχής που επικαιροποιείται προκειμένου επισήμως να δοθεί μήνυμα στους διακινητές αλλά ουσιαστικά να αποθαρρύνει τους μετανάστες και να αποτρέψει την διαδρομή τους προς την Ευρώπη.

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη συμφωνία έχουν ήδη δηλώσει Διεθνείς οργανώσεις, πλήθος ανθρωπιστικών, προοδευτικών φορέων και ανθρώπων, ενώ, την βαθιά ανησυχία τους έχουν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία.

Η γενικότερη πρόβλεψη για "επαναπροώθηση" (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πρόβλεψη αντιτίθεται στις καταστατικές του αρχές και στις επανειλημμένες συλλογικές του αποφάσεις. Αντιτίθεται επομένως στις πάγιες θέσεις του αλλά και στην μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης που ενθάρρυνε και στήριξε, ενάντια στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία, τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία, που μπόρεσε να εμπνεύσει την κοινωνία και να υποχρεώσει τα κόμματα τη συντηρητικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-Ε.Κ.) να τροποποιήσουν υποκριτικά την ρητορική τους.

Τα μέλη και η νεολαία του κόμματος, μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους ανθρώπους, κινήματα και συλλογικότητες, έδωσαν και δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών.

Η Κυβέρνηση ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης φρούριο που εκφράζουν σήμερα κατά κύριο λόγο η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, διάλεξε, επέλεξε, να ταχθεί στην πλευρά της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας, εφαρμόζοντας τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης και το Δίκαιο της θάλασσας, μη βουλιάζοντας της βάρκες αλλά αντίθετα σώζοντας τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους .Είμαστε υπερήφανοι/ες γι’ αυτό και βεβαίως δεν το διαπραγματευόμαστε.

Άλλωστε σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της ευρείας επανεγκατάστασης των προσφύγων από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία στην Ευρώπη, και της μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρώπη, με ισότιμο και αναλογικό τρόπο και με βάση τα συμφωνηθέντα, οφείλει να αποδεχθεί τη μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να τους εντάξει δημιουργικά και με σεβασμό στα ήθη και έθιμα, τις κουλτούρες και τις θρησκείες τους.

Προφανώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται με αλληλεγγύη και ανθρωπιά στο πλάι προσφύγων και μεταναστών και θα εργαστεί για την ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Επομένως και σε κάθε περίπτωση εάν η προβλεπόμενη συμφωνία εφαρμοστεί, τα μέλη και οι οργανώσεις του κόμματος μαζί με τους αλληλέγγυους ανθρώπους, τα κινήματα και τις συλλογικότητες θα πρέπει να αντιταχθούν και να προστατέψουν τα δικαιώματα των ανθρώπων για ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή, για προστασία και σεβασμό της προσωπικότητας τους.

Το προσφυγικό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές αποτροπής, καταστολής και καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί φυσική συνέπεια των πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή , με επίκεντρο τη Συρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Αριστερές, οι κινηματικές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουν να εργαστούν, αφενός για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη –φρούριο, στην Ευρώπη που επιδιώκει την κατάργηση της συνθήκης της Γενεύης και που προκειμένου να κλείσει τα ευρωπαϊκά σύνορα για τους πρόσφυγες χαρακτηρίζει την Τουρκία “ασφαλή χώρα” και , αφετέρου, για να ενισχύσουν την συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού , αντιπολεμικού κινήματος για την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές».

Αυτά λέει η ανακοίνωση. Λέει τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, λέει σε τι διαφωνεί με την ΕΕ και την πολιτική της στο προσφυγικό, λέει, λέει, λέει, λέει… Λέει τα πάντα εκτός από:

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και τα ψέματα του Τσίπρα που συνυπέγραψε τo κλείσιμο των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια και στο εσωτερικό της χώρας κάνει τον …Κινέζο, λέγοντας μάλιστα και ψέματα για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τη στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημιουργία των κλειστών κέντρων και τη διαλογή των προσφύγων και των μεταναστών.

Και φυσικά λέει τα πάντα εκτός από το τι προτείνει ως προς τη στάση και τις θέσεις που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση και ο Τσίπρας στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής που αναμένονται οριστικές αποφάσεις με βάση τα ως τώρα δεδομένα.

Τελικά ποιον δουλεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι όντως αντιπολιτευτική φωνή στο εσωτερικό του κόμματος ενάντια στον Τσίπρα ή τέτοιες ανακοινώσεις είναι δήθεν εσωκομματική αντιπολίτευση και σε συνεννόηση με το Μαξίμου μόνο και μόνο για να τα έχουν καλά με όλους τους ψηφοφόρους τους και κυρίως μ’ αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και τις κωλοτούμπες του Τσίπρα για να ψαρεύουν στα θολά νερά;