Χάος με μετανάστες στην Πάτρα που έσπασαν τον φράχτη και μπήκαν μαζικά στο λιμάνι
27/04/2018 20:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χάος με μετανάστες στην Πάτρα που έσπασαν τον φράχτη και μπήκαν μαζικά στο λιμάνι

Σε γενικό συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές της Πάτρας.

Επί ποδός είναι η αστυνομία και το λιμενικό καθώς μετανάστες έσπασαν τον φράχτη του λιμανιού και κινούνται στο σημείο που βρίσκονται τα φορτηγά που περιμένουν τον απόπλου των πλοίων.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού έχουν ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να απομακρύνουν τους μετανάστες.

Τραγική η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφηκε η εικόνα τόσο ως προς την αύξηση των νέων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και για τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που μένουν σε εκκρεμότητα από τους φορείς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας ως φορέας στο νομοσχέδιο του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής για το άσυλο είπε:«Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήμερα βρίσκονται 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500. Μόνο τις τελευταίες 25 μέρες έχουν έρθει στο σύνολο τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες ότανπέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610. Η Λέσβος έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 3.050. Πέρυσι ήταν 6.500 φέτος 13.000 συνολικά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

Οπως είπε η περιφερειάρχης χρειάζεται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρόσθεσε:«Στη Λέσβο σήμερα υπηρετούν 45 άνθρωποι συνολικά στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς αμιγώς εξετάζουν αιτήσεις ασύλου οι 18 από αυτούς τους 18 οι συμβάσεις των 9 λήγουν στις επόμενες έξι μέρες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να εξετάσουν 12 αιτήσεις ανά μέρα. Σήμερα στη Λέσβο ήρθαν 137 άτομα. Άρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να εξεταστούν μόνο οι αιτήσεις αυτών που ήρθαν σήμερα.
Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι χιλιάδες. Το επίσημο στοιχείο είναι ότι το 2018 κατά το πρώτο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στη Λέσβο μόνο 4.400 αιτήσεις ασύλου.
Χρειάζονται περίπου 35 μήνες για να εξεταστούν όσες αιτήσεις εκκρεμούν τώρα. Και για την κάθε μέρα που περνά με τις αυξανόμενες ροές που υπάρχουν χρειάζονται πάρα πολλές μέρες. Όσες νομοθετήσεις και αν γίνουν θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό».

Από την πλευρά της η Δημητρα Σπαθαριδου εκπροσωπώντας την Διεθνή Αμνηστία σόκαρε με τις περιγραφές της:
«Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές.Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Είδαμε ντόπιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού.Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματα. Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, μας καταγγείλουν εκπρόσωποι οργανώσεων στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου. Τα νησιά έχουν μετατραπεί από χώρους αλληλεγγύης σε σύγχρονες φυλακές. Οι συνθήκες διαμονής στα νησιά των αιτούντων άσυλο αποτελούν πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Αμάλ μια γυναίκα μόνη η οποία μένει στη Μόρια είπε:«Αν θέλετε να μάθετε τι εστί φόβος, πείνα και κρύο μην πάτε στη Συρία ελάτε να μείνετε στο καταυλισμό της Μόρια. Αν θέλετε να νιώσετε τι είναι πείνα και φόβος μην πάτε στη Συρία, ελάτε στη Μόρια».

Ο Πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντίκατήγγειλε ότι«αυτή τη στιγμή διακινητές διαμένουν μέσα στα hotspots και κάνουν τις δουλειές τους μέσα από εκεί».

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελοπουλος τόνισε: «Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή. Δεν μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει έτσι, υπάρχει μία προφανής πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο για να λειτουργήσει προϋποθέτει την οργάνωση της πολιτείας, τη λήξη των τεχνικών δυσκολιών. Τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο είναι 58 αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα γιατί τα νησιά δεν μπορούν να προσφέρουν πια υπηρεσίες».

Ο δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλης Μαυρίδης ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γίνει πολύ έντονο στον Έβρο: «Φαίνεται ήδη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ο τρόπος κατεύθυνσης από την γείτονα χώρα και θα αντιμετωπίσουμε πολύ φοβάμαι μία κατάσταση ανεξέλεγκτη που θα ξεπερνάει κατά πολύ σε ημερήσια βάση τα 340 άτομα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα σύνορα. Είναι η μόνη λύση αυτή; Οχι. Και εγώ αν ήμουν πρόσφυγας θα περίμενα ένα χρόνο στα σύνορα για να περάσω. Απλά θα δοθεί ο χρόνος μα ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αιτήσεις. Δυστυχώς στην συμφωνία ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας σε ξέρει το εύρος και θα το βρούμε μπροστά μας το καλοκαίρι».

eleftherostypos.gr