Υπόθεση Novartis: Ο διαφημιστής κατονομάζει κομβικό πρόσωπο "που πήρε 400.000"
22/05/2019 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Novartis: Ο διαφημιστής κατονομάζει κομβικό πρόσωπο "που πήρε 400.000"

Με τις εξηγήσεις δια υπομνημάτων των πέντε μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, κλείνει ο πρώτος κύκλος της έρευνας της Εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τις ευθύνες προσώπων που φέρονται να ενεπλάκησαν σε έκνομες διαδικασίες για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ενώ εκκρεμούν οι εξηγήσεις που έχουν κληθεί να δώσουν οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς, τα μη πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα ένας διαφημιστής και τέσσερα στελέχη των επιτροπών τιμολόγησης παρέδωσαν τα υπομνήματα τους και τώρα η Εισαγγελία, αφού μελετήσει τις απαντήσεις τους και τις αξιολογήσει, θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Ο διαφημιστής

Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έδωσε εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας που φέρεται να ξέπλενε χρήμα για τη Novartis. Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κατέθεσε υπόμνημα δια του συνηγόρου του Απόστολου Λύτρα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται μια "βόμβα" πρώτης γραμμής, καθώς φέρεται να παραδέχτηκε πως επέστρεψε περί τις 400.000 ευρώ σε πρόσωπο από τη Novartis, μόνο που το πρόσωπο αυτό δεν ήταν ο Φρουζής, όπως φέρεται να είπε. Αντίθετα κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρείας το οποίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παίζει ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας από πλευράς καταγγελιών κατά της Novartis.

"Του τα επέστρεφα"

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο είχε ρόλο στη διανομή του διαφημιστικού "πακέτου" της Novartis, το 2009 του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση από την εταιρεία αλλά θα επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο. Όπως φέρεται να καταθέτει μάλιστα ο διαφημιστής, αντελήφθην ότι τα χρήματα θα κατέληγαν στο στέλεχος, εν αγνοία της εταιρείας, και ισχυρίζεται μάλιστα πως ουδέποτε του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα. Υπολόγισε μάλιστα το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια – περίπου- πενταετία στα 400.000 ευρώ. Όπως είπε:

- Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis

-Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιρειών.

-Πως δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές,

-Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Φέρεται μάλιστα να τα προσκόμισε. Κατέθεσε δε πως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρία του. Όσον αφορά στον Κων/νο Φρουζή φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.

Γιατί κλήθηκε

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis , ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κλήση του στηρίχθηκε σε δυο γεγονότα:
-Α) Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, "και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη συζυγό του που είναι συνέταιροι", όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – από την Novartis σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

-Β) Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει πως για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012 και 2014, "συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160" και από κάτω "έλαβε συνολικά 433.000".

Με υπόμνημά του λοιπόν κατονομάζει τον αποδέκτη των 433.000 ευρώ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έρευνα πλέον και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της εταιρείας.

Πηγή:capital.gr