Υπόθεση Novartis: Αρχειοθέτηση (και) για τον Γ. Στουρνάρα, πίσω στη Βουλή η δικογραφία για Λοβέρδο
29/08/2019 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Novartis: Αρχειοθέτηση (και) για τον Γ. Στουρνάρα, πίσω στη Βουλή η δικογραφία για Λοβέρδο

Στην έβδομη αρχειοθέτηση για την υπόθεση Novartis προχώρησε σήμερα η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ισχυροποιώντας την αντίληψη πως ουσιαστικά το πολιτικό σκέλος της έρευνας προσέκρουσε σε ανυπαρξία στοιχείων για οποιαδήποτε παράνομη πράξη εκ μέρους συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων τα οποία βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα επί 2 χρόνια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είναι το έβδομο πρόσωπο για το οποίο τίθεται στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για μια αρχειοθέτηση με ειδική σημασία, δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δέχτηκε σκληρή επίθεση (τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του) και αποτέλεσε ένα από τα πρόσωπα πάνω στα οποία δομήθηκε ολόκληρη η "ρητορική περί τεράστιου πολιτικού σκανδάλου στην υπόθεση Novartis”.

Ο κ. Στουρνάρας είναι το 7ο πρόσωπο για το οποίο αρχειοθετείται η υπόθεση. Είχαν προηγηθεί (κι αφού επί σχεδόν 2 χρόνια δέχτηκαν τόνους λάσπης) οι αρχειοθετήσεις για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά.

Κανένα στοιχείο

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έκλεισαν το σκέλος της έρευνας που αφορά στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όσον αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του, με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς να οδηγήσουν τη δικογραφία στο αρχείο με σχετική πράξη τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον κεντρικό τραπεζίτη και πρώην ΥΠΟΙΚ με παράνομες πράξεις ή πληρωμές. Δηλαδή δεν προέκυψε από πουθενά ότι, όπως έλεγαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ο πρώην υπουργός δωροδοκούνταν από τη Νοvartis, μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων που αναλαμβάνει εταιρεία της συζύγου του.

Αίτημα για δίωξη

Αντίθετα, οι δικαστικοί λειτουργοί στέλνουν εκ νέου τη δικογραφία στη βουλή για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να πάρουν και πάλι το πράσινο φως για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για το αδίκημα της δωροδοκίας, με τους εισαγγελείς να αποστέλλουν στη Βουλή και ένα πόρισμα περίπου 200 σελίδων, με το οποίο αξιολογούν το υλικό που έχουν συλλέξει, ζητώντας παράλληλα και την άρση της ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο, μετά τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Ο κ. Λοβέρδος αρνείται όσα του καταλογίζονται, κάνει λόγο για σκευωρία, ενώ έχει ο ίδιος ζητήσει από τους συναδέλφους του στη βουλή την άρση της ασυλίας του, προκειμένου το σκέλος που τον αφορά να φθάσει στην τακτική δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή για τους κ.κ Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη, ενώ το στοίχημα της δικαιοσύνης είναι η απόδειξη των τυχόν παράνομων πρακτικών της Novartis, ώστε να μπορέσει το δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Στουρνάρας για Novartis: Έκλεισε και τυπικά μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης

"Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την ευκαιρία της αρχειοθέτησης των εναντίον του κατηγοριών για την υπόθεση Novartis.

"Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους", σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ.

Λοβέρδος: "Κατάχρηση εξουσίας" η αίτηση άρση ασυλίας - "Έχω με το μέρος μου την αλήθεια"

Την αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, έφερε το αίτημα για άρση της ασυλίας του, ώστε να του ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία, στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis.

Με δήλωσή του, τονίζει: "Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας "Νοβάρτις".

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα".

Πηγή: capital.gr