Τούρκος στρατιωτικός ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια
09/01/2022 18:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τούρκος στρατιωτικός ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια

Τούρκος στρατιωτικός με τη γυναίκα και το παιδί του ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια, παραμονές της επετείου της κρίσης

Της Ιωάννας Ηλιάδη

Σαν σήμερα το 1996 ξεκινούσε η κρίση των Ιμίων με τις δυο χώρες να φθάνουν κοντά στον πόλεμο στην κορύφωσή της. Σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή των Ιμίων μια οικογένεια Τούρκου στρατιωτικού εκπέμπει sos με video που ζητά πολιτικό άσυλο, ζητώντας να μην κάνει η Ελλάδα “push back”.

Γύρω στις 8 και μισή σήμερα το πρωί, Τούρκος ακτιβιστής έκανε γνωστό το video μια γυναίκας, η οποία με το παιδί στην αγκαλιά, και με κάμερα η οποία δείχνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες στην Ψέριμο, υποστηρίζει ότι ο στρατιωτικός συζυγός της και η ίδια που είναι δικηγόρος, διέφυγαν του Ερντογάν.

Ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και εκλιπαρούν να μην τους επιστρέψουν πίσω. Το Video, το έχει και υπότιτλους στα αγγλικά φαίνεται ότι ήταν πλήρως μελετημένο για να δοθεί δημοσιότητα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι το video περιέχει το hashtag #pushback για να είναι ορατό από τις κοινότητες που θεωρούν ότι η Ελλάδα κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, κάτι που έχει επισήμως υποστηρίξει ο ίδιος ο Ερντογάν, ενώ η χώρα μας με κάθε τρόπο έχει αρνηθεί.

Μάλιστα υπάρχουν ήδη στο Twitter εκκλήσεις για υποστήριξη, προκειμένου να αποφευχθεί η επαναπροώθηση της οικογένειας του Τούρκου στρατιωτικού. Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχουν πολλές περίεργες συμπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αυτονόητο είναι ότι η ανθρώπινη ζωή έχει υψίστη προτεραιότητα, και εφόσον επαληθευτεί η ταυτότητα των προσφύγων και ο κίνδυνος για τη ζωή τους, θα πρέπει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθούν και οι πολλές συμπτώσεις.

Στην Ελλάδα το έκανε γνωστό ο Νίκος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ο οποίος μιλάει άπταιστα την τουρκική.

Τούρκος στρατιωτικός ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια
Τούρκος στρατιωτικός ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 το πρωί, κάτοικος της ακριτικής Ψερίμου, βγαίνοντας από την κατοικία του, με έκπληξη είδε μέσα στο αυτοκίνητο του που ήταν σταθμευμένο απέξω, να βρίσκεται ένα νεαρό ζευγάρι με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά του.

Όπως του είπαν, είναι Τούρκοι υπήκοοι και διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα και ήλθαν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Τούρκος στρατιωτικός ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια
Τούρκος στρατιωτικός ζητά πολιτικό άσυλο στην Ψέριμο δίπλα στα Ίμια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr, το ζευγάρι των Τούρκων με ένα κοριτσάκι ηλικίας 2 ετών, αποβιβάστηκαν στον όρμο Μαραθόντα, από ταχύπλοο σκάφος που τους μετέφερε από τις απέναντι ακτές και τους άφησε στην Ψέριμο. Στη συνέχεια έφτασαν πεζή στον οικισμό της Ψερίμου, την ώρα της έντονης βροχόπτωσης στο νησί και βρήκαν καταφύγιο στο αυτοκίνητο που ήταν έξω από το σπίτι.

Ο κάτοικος Ψερίμου μόλις τους εντόπισε, τους φιλοξένησε στην κατοικία του και στη συνέχεια μετά την ενημέρωση του Λιμεναρχείου τους παρέλαβε σκάφος και τους μετέφερε στην Κάλυμνο ,όπου κρατούνται,προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη είσοδο στη Χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ζευγάρι των Τούρκων θα ζητήσει πολιτικό άσυλο,η γυναίκα είναι δικηγόρος και ο άνδρας αστυνομικός .

Πηγή: armyvoice.gr