Τη Δευτέρα δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
04/03/2018 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τη Δευτέρα δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Τη Δευτέρα θα δικαστούν στην Αδριανούπολη, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο. Το ελληνικό προξενείο όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τόσο οι κατηγορίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αλλά οι μεθοδεύσεις του κράτους του Ερντογάν και κυρίως πόσο θα χρησιμοποιήσει την περίπτωση αυτή ως μοχλό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με τη Δικαιοσύνη της Ελλάδας.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν μάλλον καλά για τους δύο Έλληνες οι οποίοι μπορεί να επιστρέψουν στην χώρα ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Στην άλλη περίπτωση όμως ξεκινά μια περιπέτεια που μπορεί να διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα.

Από την πλευρά της η "Καθημερινή της Κυριακής" σημειώνει σε δημοσίευμά της πως οι προθέσεις της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία δεδομένου ότι παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν είχαν επιλυθεί άμεσα σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών. Η εξέλιξη, πάντως, της υπόθεσης υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δυνατότητα νομικού συσχετισμού ανάμεσα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 μετά το πραξικόπημα.

Τα δεδομένα

Όπως μετέδιδε το capital.gr, η στάση της Τουρκίας παραπέμπει σε έλλειψη καλής προαίρεσης ή μάλλον σε "λήψη του ζητουμένου".

Το πρώτο δεδομένο είναι η απομάκρυνση από την μέχρι τώρα πρακτική που ήθελε ενδεχόμενες είσοδοι περιπόλων της μίας μεριάς στο έδαφος της άλλης λόγω απώλειας προσανατολισμού να επιλύονται γρήγορα, αθόρυβα και επιτόπια με συνεννόηση σε επίπεδο διοικητών μονάδας – ενώ εν προκειμένω επιλέχθηκε η διαδικασία της σύλληψης και της προσαγωγής σε δίκη.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το δικαστήριο της Αδριανούπολης ενώπιον του οποίου εμφανίσθηκαν την Παρασκευή οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί τους έκρινε προφυλακιστέους, ως ύποπτους φυγής, και έκρινε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η έρευνα για τον τρόπο και τα κίνητρα της εισόδου τους στο τουρκικό έδαφος καθώς και για την πιθανή τέλεση και άλλων αδικημάτων.

Το τρίτο δεδομένο είναι αυτό της επικοινωνιακής διαχείρισης, με τη δημοσιοποίηση εικόνων από την προσαγωγή στο δικαστήριο των δύο σιδηροδέσμιων Ελλήνων ενστόλων και την επιλεκτική διαρροή τμημάτων της απολογίας τους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα διαμορφώνεται, και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, από μία πολιτική ηγεσία η οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας.

Αυτή η πολιτική ηγεσία, και όχι το δικαστήριο της Αδριανούπολης, είναι και που θα κρίνει τη συνέχεια.

Τι υποστήριξαν στις καταθέσεις τους

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης, και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής, που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία "Ρίμινι", σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, υποστήριξαν στις καταθέσεις τους πως δεν είχαν ως σκοπό την κατασκοπεία. "Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά", φέρεται να είπε ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. "Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσανε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών", συμπλήρωσε.

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, σύμφωνα πάντα με το Dogan, αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: "Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό", υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Το χρονικό της σύλληψης

Η νέα περιπέτεια στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης όταν οι δύο Έλληνες στρατιώτες που πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή Καστανιές – υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες – πέρασαν λανθασμένα σε τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο.

Ακολούθως οδηγήθηκαν στην στρατοχωροφυλακή Αδριανούπολης όπου και ανακρίθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα τουρκικά υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών και αυτά με τη σειρά τους τις ελληνικές Αρχές.

Για κατασκοπεία μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν στην κατηγορία περί κατασκοπείας. Μάλιστα, το Σάββατο (03.03.2018) το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, και ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η έρευνα θα συνεχιστεί.

Κάποια άλλα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν με έμφαση για τα "τρία κινητά" που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί, ωστόσο έτσι κι αλλιώς ο ανθυπολοχαγός στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και ο λοχίας είχαν πάνω τους τα δύο προσωπικά κινητά τους, αλλά και ένα της υπηρεσίας.

Υπό αμερικανικό βλέμμα

Την κατάσταση πάντως παρακολουθούν στενά και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συζήτηση με τον Αλέξη Παπαχελά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, οι ΗΠΑ είναι "μέσα" στο θέμα. Ο ίδιος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για μια "αθέλητη" σύγκρουση, όπως είπε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Capital.gr με πληροφορίες από mignatiou.com, kathimerini.gr, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ