Ο Γιώργος Καραμπελιάς (Δ), με τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Θόδωρο Ρουσόπουλο (Α) συζητούν με αφορμή το βιβλίο «Παναγιώτης Κονδύλης: Μια διαδρομή», με θέμα: «Ο Παναγιώτης Κονδύλης και η ελληνοτουρκική σύγκρουση», στο cafe του ΙΑΝΟΥ, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018. Αλέξανδρος Μπελτές
Ο Γιώργος Καραμπελιάς (Δ), με τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Θόδωρο Ρουσόπουλο (Α) συζητούν με αφορμή το βιβλίο «Παναγιώτης Κονδύλης: Μια διαδρομή», με θέμα: «Ο Παναγιώτης Κονδύλης και η ελληνοτουρκική σύγκρουση», στο cafe του ΙΑΝΟΥ, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018. Αλέξανδρος Μπελτές
24/05/2018 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Αστάθμητος παράγων η κρίση στην τουρκική οικονομία- Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Καραμπελιά

Η διαχρονική εξέλιξη της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, η θέση της Ελλάδας και οι εξελίξεις στην Τουρκία, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που έγινε χθες στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα με ομιλητές τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον συγγραφέα Γιώργο Καραμπελιά, με αφορμή το βιβλίο του δεύτερου, «Παναγιώτης Κονδύλης: Μια διαδρομή», που κυκλοφορεί από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις».

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η οικονομική αστάθεια στην Τουρκία.

«Η αναταραχή που συμβαίνει αυτές τις μέρες με την τουρκική λίρα επηρεάζει πάρα πολύ την οικονομία της και μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία και σε βάθος χρόνου. Η τουρκική οικονομία, έχει μια δυναμική στο ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις, χωρίς να είναι δέσμια των κοινοτικών αποφάσεων, όπως η Ελλάδα, αλλά είναι μια αδύναμη οικονομία γιατί δεν είναι προστατευμένη» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και συνέχισε.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος που βρίσκεται διαρκώς σε μοχλεύσεις και αναμοχλεύσεις σε όλα της τα σύνορα, και ίσως τα λιγότερα προβλήματα τα έχει με την Ελλάδα» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η πολιτική ατζέντα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα παραμένει διαχρονικά σταθερή και επανέρχεται σε κάθε ευκαιρία.

«Η Τουρκία, εκμεταλλεύεται το κάθε τι που της δίνεται στο χέρι, πιάτο ή το βρίσκει από μόνη της και το φέρνει στο προσκήνιο, δημιουργώντας συνθήκες που να τις επιτρέπουν να κερδίσει στα δύο ή στα τρία από τα δέκα ζητήματα που βάζει» συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος και εκτίμησε, ότι «με τον πρόσφατο εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακτοφυλακή η Τουρκίας επαναφέρει, αυτό που στη δεκαετία του 1990 όρισε ως "δυόμιση πολέμους".

«Οι Τούρκοι ήθελαν να είναι έτοιμοι για να μπορoύν να διεξάγουν έναν πόλεμο στα νότια σύνορά τους, έναν στο Αιγαίο και μισό στο εσωτερικό της Τουρκίας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο πίεσης προς την Ελλάδα, χωρίς να επιδιώκει την όξυνση.

«Ανοίγει την στρόφιγγα των μεταναστών με "συνετό τρόπο"». Δεν το κάνει για παράδειγμα, όταν μας απασχολούν έντονα υποθέσεις στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, προέβλεψε, ότι παρ' ότι σήμερα φαίνεται να είναι προβληματικές στο μέλλον θα αποκατασταθούν.

«Η ταύτιση του κ. Ερντογαν με τον ISIS, όπως πρόσφατα υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος 'Ασαντ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, οι επιθέσεις του Τούρκου προέδρου ακρίτως προς όλες τις κατευθύνσεις, οδηγούν στην εικόνα μιας Τουρκίας που γίνεται αντιπαθής, ενώ ήταν συμπαθής για πολλές δεκαετίες.

Εάν στις επικείμενες εκλογές φύγει ο κ. Ερντογαν», συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος, «όλα θα είναι πάλι "μέλι γάλα" με τη Δύση και τότε, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο άσωτος υιός όταν επιστρέφει, ξαναγίνεται αγαπητός, ειδικά όταν συνοδεύει την ύπαρξή του από πραγματική ισχύ, τόσο σε οπλικά συστήματα, και σε γεωπολιτική θέση.

Μετά τις εκλογές, ο κ. Ερντογαν θα ξαναμαζέψει το κουβάρι των προβλημάτων που άνοιξε, και θα ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με όλους. Ο μόνος αστάθμητος παράγων με την Τουρκία, θα είναι η οικονομία, εκτίμησε ο κ Ρουσόπουλος.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την ανησυχία του, για την αντιευρωπαϊκή στάση που εκφράζει τελευταία το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης.

«Κάποτε είμαστε ο πλέον φιλοευρωπαίος λαός και τώρα είμαστε ανάμεσα στους τελευταίους σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη προς την ΕΕ», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και κατέληξε:

«Μόνο μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας, μπορούμε να κινηθούμε και να πετύχουμε πράγματα σε σχέση με την Τουρκία. Αυτό, για να είναι πειστικό, χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές. Δεν θα αλλάξουμε νοοτροπία, που είναι η ίδια εδώ και 2.000 χρόνια αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τις δομές».

Γιώργος Καραμπελιάς

«Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Τουρκία» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Καραμπελιάς και πρόσθεσε, πως η Τουρκία είναι η17η οικονομία στον κόσμο, και τα τελευταία 30 χρόνια ο συσχετισμός δύναμης έχει επιδεινωθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Υποστήριξε επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι επιφυλακτική με την Ευρώπη και να στηριχθεί κυρίως στην πολιτισμική της ταυτότητα.

«Είμαστε ένα κομμάτι της Ευρώπης που δεν ταυτίζεται με την Δυτική Ευρώπη. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε μαζί, χωρίς όμως να δεχθούμε την αλλοτρίωση της ταυτότητάς μας. Δεν μας έμεινε παρά η πολιτισμική ισχύς», είπε και καταλόγισε στο ελληνικό κράτος ότι δεν την χρησιμοποιεί ώστε να την μεταβάλει σε μηχανισμό πολιτικής και ιδεολογικής ισχύος».

Εκτίμησε επίσης ότι η ιδεολογική αυτή ισχύς θα μπορούσε μ έσω του τουρισμού να μεταβληθεί σε παραγωγική ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ