Θάνου: Το "χαστούκι" της Ευρώπης, τελικά δεν... ταχυδρομήθηκε
20/08/2019 12:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θάνου: Το "χαστούκι" της Ευρώπης, τελικά δεν... ταχυδρομήθηκε

Η ρητορική εκ μέρους της αντιπολίτευσης της πλήρους αποδόμησης, μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών, της διάταξης με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, έπεσε τελικά στο κενό ή καλύτερα προσέκρουσε στον τοίχο που –κατ' αρχήν τουλάχιστον– όρθωσε η ίδια η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Ο πυκνός χρόνος των λίγων ημερών μεταξύ της ψήφισης της διάταξης και των επιστολών προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν τελικά αρκετός για να διαφανεί η στάση της Επιτροπής, η οποία στην καλύτερη περίπτωση για την κα Θάνου ερμηνεύεται (από την ίδια) ως "ίσων αποστάσεων" και στη χειρότερη ως "ράπισμα" για τις θέσεις της (από την κυβέρνηση).

Οι επιστολές

Υπενθυμίζεται πως σχετική επιστολή - καταγγελία έστειλαν στις αρχές Αυγούστου, τόσο ο Δημ. Παπαδημούλης όσο και ο Γιαννης Δραγασάκης, ενώ σχετικές επιστολές έστειλε και η ίδια η κα Θάνου, τόσο στην κα Βεστάγκερ όσο και στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ (ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει απαντήσει επί του παρόντος). Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου πάντως δεν αποτέλεσε τελικά το "χαστούκι" που περιέγραφαν ως αναμενόμενο εκ μέρους της ΕΕ τα στελέχη της αντιπολίτευσης: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με ενημέρωσε εν συντομία για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή, και οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα. Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών. Αυτό ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021".

Μάλιστα μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σχετικά με την αλληλογραφία μεταξύ της κ. Βεστάγκερ και του Δημήτρη Παπαδημούλη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απάντηση της Ευρωπαίας αξιωματούχου αποτελεί κόλαφο (για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ). "Να θυμίσω ότι εκτός από τον κ. Παπαδημούλη είχε στείλει επιστολή και ο κ. Δραγασάκης -δεν το περίμενα, γιατί είναι σοβαρός άνθρωπος- στην οποία επιστολή ούτε λίγο ούτε πολύ προσέβαλε τη χώρα μας, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τηρεί το δίκαιο και δεν σέβεται δικαιικούς κανόνες. Στην αρχή παρουσιάστηκε η απάντηση Βεστάγκερ σαν να είναι δικαίωση θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να δημοσιεύεται το κείμενό της. Οταν όμως δημοσιεύτηκε απάντηση, εγώ θα σας πω, πολιτικά μιλώντας, ότι είναι κόλαφος και απέναντι στον κ. Παπαδημούλη και απέναντι στον κ. Δραγασάκη. Γιατί η κα Βεστάγκερ είπε ότι ακριβώς η Αρχή Ανταγωνισμού κάθε κράτους-μέλους πρέπει να στηρίζεται και να διαπνέεται από ανεξαρτησία, αυτό τόνισε, και βέβαια δυστυχώς η κα Θάνου (...) δεν πληρούσε τα στοιχεία ανεξαρτησίας, ήταν καθαρά ένα πρόσωπο που ευνοήθηκε πολύ, μέχρι σημείου πρόκλησης από ΣΥΡΙΖΑ, έχει ταυτιστεί κομματικά με αυτόν και δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και είναι δικαίωμα της σημερινής κυβέρνησης να την αλλάξει" σημείωσε.

Πηγή:capital.gr