Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/01/2020 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 34 βουλευτών για «μεσαιωνικές συνθήκες στο Κέντρο Διοικητικής Κράτησης στην Πέτρου Ράλλη»

Μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και των συνθηκών στους χώρους κράτησης, ζητούν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Με επικεφαλής την Δώρα Αυγέρη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν την ερώτηση με επίκεντρο τις καταγγελίες για «άθλιες συνθήκες και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στους χώρους κράτησης στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη».

Στην ερώτηση επικαλούνται καταγγελίες από τις ίδιες τις γυναίκες και από οργανώσεις που βρέθηκαν στους χώρους κράτησης, σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενες στερούνται στοιχειωδών αγαθών διαβίωσης, φαγητού, μπάνιου, φαρμακευτικής και ιατρικής περίθαλψης. «Οι γυναίκες αυτές καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπες, στην "καλύτερη" περίπτωση με την αδιαφορία των αρμοδίων, ενώ ο χειρότερος εφιάλτης τους είναι η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται: άθλιες συνθήκες υγιεινής, άρνηση νοσηλείας και νομικής συνδρομής, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, προσβολές της αξιοπρέπειας και του θρησκευτικού συναισθήματος, εξαπάτηση, είναι μερικά απ' όσα βιώνουν οι 50 αυτές γυναίκες στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη», τονίζουν οι βουλευτές.

Οι περιγραφόμενες συνθήκες και η καταγγελλόμενη κακομεταχείριση παραβιάζουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προσβάλλοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου, επισημαίνουν οι 34 βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή και τονίζουν ότι από τα καταγγελλόμενα προκύπτει όχι μόνο πλημμελής, αλλά κυρίως καταχρηστική και παράνομη άσκηση της εξουσίας εκ μέρους του προσωπικού φύλαξης.

«Η Ελλάδα επανειλημμένως έχει υποχρεωθεί να πληρώσει υψηλά πρόστιμα για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης με βάση αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», αναφέρουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν ότι μέχρι σήμερα ουδεμία ενέργεια έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών και συνθηκών.

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει τη Βουλή αν θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και αν σκοπεύει να εφαρμόσει εναλλακτικά της κράτησης μέτρα, για την αποσυμφόρηση των δομών, όπως επιτάσσουν Οδηγία της ΕΕ, ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ