Συνδικαλιστές αστυνομίας για Ζακ Κωστόπουλο: Νόμιμα όσα έκαναν οι αστυνομικοί
28/09/2018 12:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνδικαλιστές αστυνομίας για Ζακ Κωστόπουλο: Νόμιμα όσα έκαναν οι αστυνομικοί

Ως «νόμιμη αστυνομική βία» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος τις κινήσεις των αστυνομικών μέχρι να περάσουν χειροπέδες στον Ζακ Κωστόπουλο λίγη ώρα μετά από όσα συνέβησαν στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε: «Αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσεις άτομο που είναι επικίνδυνο. Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον. Είμαι πολύ σίγουρος ότι δεν έδινε τα χέρια του για να του περάσουν χειροπέδες. «Έχουν κάνει τη δουλειά τους πάρα πολύ καλά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό γνωρίζουν. Τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί και να μη τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος αυτή είναι η πρακτική. Σ όποιον αρέσει. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα να κάνουν τη δουλειά τους, εκείνη την ώρα πρέπει να προστατεύσουν τη ζωή τους, τους διερχόμενους και το άτομο που είναι σε παροξυσμό».

«Θα υπάρξει διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου» επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκ των προτέρων».

«Πρέπει να δούμε αν κάποιοι έχουν ξεπεράσει τα όρια του επαγγελματισμού», ανέφερε η υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 με αφορμή την έρευνα για τη συμπεριφορά ανδρών της ΔΙΑΣ, κατά τη σύλληψη του αιμόφυρτου Ζακ Κωστόπουλου.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε άπλετο φως στη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων και των 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Θα δούμε αν η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν η δέουσα. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει συμπληρωματική έρευνα. Η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά υπάρχουν και κακές συμπεριφορές. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκ των προτέρων και δεν μπορούμε να μιλάμε συλλήβδην για όλους. Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι στο μάτι του κυκλώνα και αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα περιστατικά, είναι κομμάτι του κατασταλτικού μηχανισμού. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Nα δούμε αν έχουν ξεπεράσει τα όρια του επαγγελματισμού. Η αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη. Δεν θα κουκουλώσουμε περιστατικά».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πως θα κινηθεί ως υπουργός για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, η κ. Γεροβασίλη απάντησε «αυτός είναι ένας σύνθετος δρόμος που απαιτεί την άμεση λήψη αποφάσεων. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση συνολικού σχεδίου για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, σε όλη την Ελλάδα».

Το επίμαχο βίντεο

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών από τις τελευταίες στιγμές του 33χρονου στην οδό Γλάδστωνος την περασμένη Παρασκευή. Ο Ζακ Κωστόπουλος έχει καταρρεύσει αιμόφυρτος και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Είναι οι στιγμές όπου αστυνομικοί επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν. Οι εικόνες δείχνουν αστυνομικούς να τον κλοτσούν και να τον σέρνουν.

Η διάρκεια του βίντεο, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών είναι ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα και έχει καταγραφεί από περαστικό από την περιοχή. Στις εικόνες εμφανίζονται περίπου 8 αστυνομικοί. Ο ένας από αυτούς κρατάει με “γυμνά” χέρια ένα μικρό μαχαίρι, το οποίο πιθανότατα είναι το μαχαίρι το οποίο λέγεται ότι κρατούσε νωρίτερα ο Ζακ Κωστόπουλος.

“Βάλ’ του χειροπέδες” ακούγεται ο ένας από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια “το χέρι, τράβα του το χέρι”. Είναι στιγμές σκληρές καθώς ο Ζακ Κωστόπουλος είναι αιμόφυρτος και μοιάζει πλήρως παραδομένος, ενώ οι αστυνομικοί δείχνουν, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών να τον αντιμετωπίζουν σαν… σακί. Ο ένας από τους αστυνομικούς ακούγεται να μάλιστα να λέει: “Έλα γ..μ… τον αντιθεό σου”…

Σύμφωνα με την περιγραφή των εικόνων που κάνει η εφημερίδα ο 33χρονος είναι πεσμένος, έχει ακινητοποιηθεί και οι αστυνομικοί τον πατάνε στα πόδια και του τραβάνε τα χέρια. Χωρίς προφανή λόγο ένας από τους αστυνομικούς πλησιάζει και τον πατάει στον λαιμό. Κάποια στιγμή ένας από τους αστυνο9μικούς πλησιάζει και κλοτσάει τον Ζακ Κωστόπουλο. Λίγο αργότερα όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αστυνομικοί σέρνουν τον 33χρονο στο πεζοδρόμιο.

Το βίντεο:

Πηγή:eleftherostypos.gr