Στοιχεία που σοκάρουν για τις φυλακές παρουσίασε ο Λευτέρης Οικονόμου
01/10/2019 17:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στοιχεία που σοκάρουν για τις φυλακές παρουσίασε ο Λευτέρης Οικονόμου

Σοκαριστικά στοιχεία, που δείχνουν την κατάσταση τις φυλακές, παρουσίασε στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου κατά την περίοδο 1.1.2015 έως 15.9.2019 υπήρξε αύξηση της παραβατικότητας στις φυλακές, ενώ μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν 1.546 αυτοσχέδια όπλα. Όπως είπε "Μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα : 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα".

Ειδικά για τις φυλακές Κορυδαλλού ανέφερε ότι οι μελέτες για την μεταφορά τους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. "Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι - το θέσατε εξ υπαρχής - υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά., που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις"

Αναλυτικά, στο επίμαχο διάστημα έγιναν στις φυλακές:

- 525 συμπλοκές κρατουμένων

- 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

- 7 ανθρωποκτονίες

- 28 αυτοκτονίες

- 42 στάσεις

- 2528 κατασχέσεις κινητών

- 561 περιπτώσεις ναρκωτικών

- 1546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων.

Ο κ. Οικονόμου είπε πως ότι θα τοποθετηθούν συσκευές "jammer" για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων ενώ μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων στις περιοχές φυλακών.

Πηγή: capital.gr