Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
19/02/2021 22:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οι Δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Κορονοϊός-Ελλάδα: 1.460 νέα κρούσματα, 325 διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι

Β. Παπαευαγγέλου: Σταθερή η κατάσταση στην επικράτεια

Γκ. Μαγιορκίνης: Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις η εικόνα στην επικράτεια

Β. Κοντοζαμάνης: Στο κόκκινο οι ΜΕΘ για covid-19 στην Αττική

Πρόστιμα 450.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον από αύριο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Επιπλέον, όπως ανέφερε, δεν παρατείνονται τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα τους έχει βελτιωθεί. Οι περιοχές αυτές περνούν στο επίπεδο πορτοκαλί (επιτήρησης).

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, για αυτό και προσαρμόζονται τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε να ανταποκρίνονται στα επιμέρους επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής σε όλη τη χώρα. Αναλυτικότερα, στο Δήμο Καλυμνίων, συνεχίζει να παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς και μεγάλη διασπορά του ιού εντός της κοινότητας, καθώς όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς η Κάλυμνος είχε 72 ενεργά κρούσματα στις 13 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 79 με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Θεσσαλονίκης καθώς η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, το μεγαλύτερο ποσοστό (και πιο συγκεκριμένα τα 2/3) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του δήμου αυτού και δη με την Δημοτική Ενότητα Ευόσμου. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά, πιστά, κατά γράμμα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης μετάλλαξης».

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας επισημάνθηκε ότι διαφαίνεται σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700 ενεργά κρούσματα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 732, ωστόσο ο σημερινός τριψήφιος αριθμός τους προβληματίζει.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι φαίνεται πως τα μέτρα αποδίδουν ακόμα όμως δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα στον επιθυμητό βαθμό. Η περιοχή έχει 370 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 501. Ο κ. Χαρδαλιάς, στη συνέχεια, έδωσε στοιχεία για τις περιοχές που εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι την 1η Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς από 2 ενεργά κρούσματα στις 9 Φεβρουαρίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 36 ενεργά κρούσματα και πάρα πολλές στενές επαφές. Στο Δήμο Θάσου παρατηρείται επίσης έντονη αύξηση των κρουσμάτων καθώς μέσα σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα από 6 έγιναν 33 και παρά την αρχική στεγανοποίησή τους η διασπορά δείχνει να είναι πιο μεγάλη στην κοινότητα.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρατηρείται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους σχεδόν τους δήμους της περιοχής, καθώς από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 126 από 79, ενώ προσέθεσε ότι για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού είναι απαραίτητο να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό και η κινητικότητα μεταξύ των δήμων. Επιπλέον στο Δήμο Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση του ιικού φορτίου καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 18 από 4 που ήταν στις 9 του μήνα. Στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης παρατηρείται εκτεταμένος κίνδυνος περαιτέρω διασποράς εντός της κοινότητας, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 72 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 9 του μήνα ήταν 54. Ακόμη, στους Δήμους Κορίνθου και Νεμέας. της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί μέσα σε 10 ημέρες στα 94 από 66. Στο Δήμο 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας παρατηρείται επίσης αύξηση του ιικού φορτίου με τα ενεργά κρούσματα να έχουν αυξηθεί στα 59 από 16 που ήταν στις 9 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά το Δήμο Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου λόγω αυξημένων επιδημιολογικών δεδομένων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και απαιτούν υψηλή επιτήρηση και τεστ στην ευρύτερη περιφέρεια. «Η κατάσταση στην Ήπειρο δείχνει να προβληματίζει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και την Τρίτη θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές: η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με τα μέτρα που ήδη ισχύουν, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ο Δήμος Καρπάθου.

Συμπερασματικά, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), βρίσκονται πλέον οι εξής περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

- η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

- η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

- η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

- ο Δήμος Θάσου,

- οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

- ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

- οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

- ο Δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

- οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

- ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

- ο Δήμος Καρπάθου και

- ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων.

Όσον αφορά τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση, για αυτό, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της Εορδαίας, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Σπάρτης και του Αγίου Νικολάου για τη συνεργασία τους, την υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα.

Αναλυτικότερα, στο Δήμο Θήρας, ο οποίος βρισκόταν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, αυτή τη στιγμή έχει 15 μόλις ενεργά κρούσματα, πλήρως στεγανοποιημένα, όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 52 κρούσματα. Στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, που επίσης είχε ενταχθεί στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δεν παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει στα 17, όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 83. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, υπάρχουν 29 ενεργά κρούσματα όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 53. Στο Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης μετά από προσπάθεια πολλών εβδομάδων, μηνών, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει πλέον στα 29. Τέλος, στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 ενεργά κρούσματα, όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 91 ενεργά κρούσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν ένα και μόνο στόχο: την προστασία της δημόσιας υγείας. «Αντιλαμβανόμαστε ότι όσο περνάει ο καιρός η κόπωση γίνεται πιο έντονη με αποτέλεσμα να φαίνεται δυσκολότερο να συνεχίσουμε να τηρούμε στο ακέραιο τα μέτρα. Είναι όμως απαραίτητο καθώς αυτήν τη στιγμή εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, την ασπίδα που κρατά εμάς και τους αγαπημένους μας ασφαλείς», κατέληξε.

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει σχηματιστεί από την ιχνηλάτηση των 11 κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το κύριο cluster είναι στην περιοχή του Ευόσμου, στη Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου. «Απασχολούν δύο ζητήματα τους επιδημιολόγους, πρώτον η εύρεση δύο ακόμα κρουσμάτων σε άλλη περιοχή, σε άλλο δήμο, που συνδέονται όμως με το συγκεκριμένο cluster και η σύνδεσή του με την εισαγωγή του από τρίτη χώρα. Όλα αυτά δημιουργούν έναν μεγάλο προβληματισμό, ένα μεγάλο alert. Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση. Οι ιχνηλατήσεις που γίνονται είναι κάθετες και οι στεγανοποιήσεις τόσο των συγκεκριμένων κρουσμάτων και όλων των στενών τους επαφών είτε είναι high είτε είναι low risk γίνονται με ξεχωριστή επιμέλεια», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ