Στην εισαγγελέα ως ύποπτος ο γιατρός του Ευαγγελισμού
03/09/2018 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην εισαγγελέα ως ύποπτος ο γιατρός του Ευαγγελισμού

Ενώπιον της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη εμφανίστηκε αυτοβούλως το απόγευμα, ο γιατρός που καταγγέλλεται από διευθυντή του Ευαγγελισμού ως ο πλαστογράφος βασικής ιατρικής γνωμάτευσης του Άρη Φλώρου. Ο γιατρός κατέθετε επί 2,5 ώρες ως ύποπτος στους εισαγγελείς καθώς υποδεικνύεται ως ο πλαστογράφος βασικής ιατρικής γνωμάτευσης του Άρη Φλώρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Σπύρος Ζακυνθινός, ανέφερε πως "συγκεκριμένος γιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει τη δική του υπογραφή, ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι εκείνος τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου. Πήγαμε στο Εργαστήριο Ύπνου και ερευνώντας τα αρχεία μας εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Αριστείδης Φλώρος όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στο φάκελο που παραδόθηκε στο ΚΕΠΑ".

Μόνος του

Ο γιατρός, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, προσήλθε αυτοβούλως (δίχως να κληθεί δηλαδή) στο εισαγγελικό γραφείο, προφανώς αναγνωρίζοντας τον εαυτό του στις καταγγελίες του κ.Ζακυνθινού. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζακυνθινός, ήταν πιθανότατα και ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στους εισαγγελείς, προσκομίζοντας στοιχεία που, σύμφωνα με τα όσα δημόσια έχει δηλώσει, αποδεικνύουν τον πλαστογράφο της ιατρικής γνωμάτευσης.

Παρέδωσε ακόμα δύο γνωματεύσεις που κατ' εκείνον είναι ύποπτες.

Έτσι ο καταγγελλόμενος γιατρός αν και και προσήλθε αυτοβούλως στους εισαγγελείς, η κατάθεση που έδωσε ήταν με την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, όχι δηλαδή του απλού μάρτυρα. Αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο στις 8 το βράδυ με αυτοκίνητο της Ασφάλειας και συνοδεία 2 αστυνομικών με πολιτικά.

"Ήθελε να αποφύγει δημοσιογράφους και κάμερες", αιτιολόγησε ο δικηγόρος του.

H "ανάπηρη" αποφυλάκιση, ο συνονόματος Φλώρος και το "παράθυρο" Παρασκευόπουλου

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση: ακόμα κι να δεχτούμε πως πολλές φορές είναι υπερβολική η κριτική στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ν. Παρασκευόπουλου, όπως λέει ο ίδιος, είναι πλέον τόσες πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που με βάση αυτές βρέθηκαν –ενώ προφανώς η ζωή έδειξε πως δεν έπρεπε– εκτός φυλακής, που η κοινωνική και πολιτική οργή είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Η απάντηση στην περίπτωση του αποκαλούμενου νόμου Παρασκευόπουλου (για τις πρόωρες αποφυλακίσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών) πως κι άλλες κυβερνήσεις κι άλλοι υπουργοί έφεραν τέτοιους νόμους, είναι πως, ποτέ για τόση διάρκεια, ποτέ για τόσο βαριά αδικήματα και κυρίως πάντα με διαβάθμιση αδικημάτων και ποινών. Δηλαδή πάντα υπήρχε χρονικός ορίζοντας ισχύος περιορισμένος, και οι εξαιρέσεις ήταν πάντα πολλές.

Η ασάφεια αυτή έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς επικίνδυνους κακοποιούς να βγουν από τις φυλακές. Η ίδια ασάφεια, σε μια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Παρασκευόπουλου, στην περίπτωση του περίφημου 110α του ΠΚ (η οποία είναι μόνιμη ρύθμιση) για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας, κρίνοντας από την περίπτωση Φλώρου, παραλίγο να στήσει μια φάμπρικα "ανάπηρων αποφυλακίσεων".

Ασάφεια
Οι αλλαγές αυτές συνίστανται στο γεγονός ότι προστέθηκε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα με το οποίο αποφυλακίζεται με όρους κρατούμενος που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πως έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένειά του στις φυλακές και αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι που διαπιστώνεται από το ΚΕΠΑ πώς έχουν αναπηρία άνω του 67% και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Η βασική διαφοροποίηση ήταν πως η διάταξη αυτή δεν αφορά συγκεκριμένες ασθένειες, όπως γινόταν μέχρι τότε (π.χ AIDS, νεφρική ανεπάρκεια κλπ) αλλά οποιαδήποτε ασθένεια. Μια ασάφεια ακόμα δηλαδή, που οδηγεί σε αποφυλακίσεις δια "πάσα" νόσο.

Πάνω σε αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Φλώρος οικοδόμησε ένα σενάριο ώστε να φτάσει το πολυπόθητο ποσοστό αναπηρίας που θα του έδινε το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση.

Τα "έγγραφα Φλώρου"
Έτσι:
Παρουσίασε στο ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα εφετών Ευβοίας , Λ. Σοφουλάκη και το Συμβούλιο Εφετών (πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης) που υιοθέτησε την πρότασή του, "πλαστά και χαλκευμένα έγγραφα" ώστε να συγκροτήσει το 67% αναπηρία.

-Χρησιμοποίησε – σύμφωνα με την ιδιωτική κλινική "Παναγία η Οδηγήτρια" που έστειλε επίσημη απάντηση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων- την εξέταση θώρακος άλλου συνονόματου ασθενούς, ώστε να δομήσει το ποσοστό αναπηρίας που απαιτούσε ο νόμος.

Ο άνθρωπος αυτός λέγεται και αυτός Αρ. Φλώρος αλλά με διαφορετικό ΑΜΚΑ, και του έγινε αξονική θώρακος το 2015 σε επέμβαση χολής. Όπως λέει έγγραφο της κλινικής στις 30/8/18 προς το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, "η κλινική δεν είχε ποτέ ως νοσηλευόμενο ούτε ως εξωτερικό ασθενή τον Αριστείδη Φλώρο με ΑΜΚΑ.... (του καταδίκου). Το κείμενο που υπογράφει η γιατρός (....) δεν αντιστοιχεί στη γραμματεία μας, υπάρχουν συντακτικά λάθη, συνεπώς αρνούμεθα το περιεχόμενο του ως πλαστό. Στις 20.9.16 που φαίνεται ότι ο Αριστείδης Φλώρος (κατάδικος) προέβη σε αξονική τομογραφία θώρακος στην κλινική μας, αυτό δεν προκύπτει από τα αρχεία αξονικού τομογράφου της κλινικής μας".

Η φάμπρικα
Εκτός αυτού σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα που τον οδήγησε πίσω στις φυλακές, η ασάφεια της τροποποίησης του άρθρου 110α από τον κ. Παρασκευόπουλο, οδήγησε στην λανθασμένη εκτίμηση πως μπορεί να αθροίζονται τα ποσοστά από επιμέρους αναπηρίες ώστε να φτάνουν στο 67%. Το συμβούλιο αποφαίνεται πως αυτό είναι λάθος και θα πρέπει το ποσοστό αναπηρίας να συγκροτείται από μια πάθηση.

"Οιωνοί ανάπηροι"

Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του εισαγγελέα εφετών Λάμπρου Σοφουλάκη, η οποία έγινε καθ’ ολοκληρίαν δεκτή από το Συμβούλιο:

"Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγηση της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του".

Στην πρόταση του, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο που ακύρωσε την αποφυλάκιση του Αρη Φλώρου, ο κ. Σοφουλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω αναπηρίας. Όπως αναφέρει:

"Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ' όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων "οιονεί" αναπήρων από καταστήματα κράτησης".

Στις φυλακές Χαλκίδας επιστρέφει ο Αρ. Φλώρος

Στις Φυλακές Χαλκίδας επιστρέφει ο Αριστείδης Φλώρος με απόφαση του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ενώπιον του οποίου βρέθηκε το πρωί, σύμφωνα με το skai.gr.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρ. Φλώρος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για την υπόθεση της Energa.

Τις επόμενες ημέρες ο Φλώρος αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για τις συνθήκες πιστοποίησης της αναπηρίας του.

Η επανεκτίμηση του ιατρικού φακέλου του Αριστείδη Φλώρου, την περασμένη Παρασκευή, αφενός μείωσε το ποσοστό αναπηρίας του στο 55% από 70% που ήταν αφετέρου ήταν η βασική αιτία ανατροπής του βουλεύματος με το οποίο οδηγήθηκε εκ νέου στις φυλακές.

Σημειώνεται ότι η επανεξέταση του ιατρικού φακέλου από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έγινε με παραγγελία του ΕΦΚΑ, μετά τις αποκαλύψεις, περί πλαστότητας ιατρικών γνωματεύσεων.

Πηγή:capital.gr