Στη φυλακή 4 από τους 7 κατηγορουμένους για την "Combat 18"
10/03/2018 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη φυλακή 4 από τους 7 κατηγορουμένους για την "Combat 18"

Tέσσερις από τους επτά κατηγορουμένους για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (κατά περίπτωση) σε βαθμό κακουργήματος πήραν τον δρόμο για τις φυλακές, φωνάζοντας έξω από το γραφείο της ανακρίτριας "όχι φυλακές για τους εθνικιστές".

Προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση των επιθέσεων σε τουλάχιστον 30 χώρους αντιεξουσιαστών και μεταναστών κρίθηκαν ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ένας 35χρονος κι ένας 45χρονος με καταγεγραμμένες συνομιλίες από τον "κοριό" της ΕΛΑΣ, αλλά κι ένας 22χρονος. Οι τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο 30χρονος δικηγόρος του Πειραιά που αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. "Στις συνομιλίες μου έδινα νομικές συμβουλές στον 35χρονο συγκατηγορούμενό μου που ήταν πελάτης μου", φέρεται να είπε στην απολογία του.

Μόνο επιμέρους πράξεις

Κοινή συνισταμένη των απολογιών των τεσσάρων που προφυλακίστηκαν είναι πως ομολόγησαν μεν επιμέρους πράξεις, αρνήθηκαν ωστόσο ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 35χρονος κατηγορούμενος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης αρνήθηκε απολογούμενος ότι είχε τον ρόλο του αρχηγού. Ο δεύτερος 35χρονος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του σε 2 επιθέσεις και ζήτησε συγγνώμη: "Ο 'Τσαμπανίκας' με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση, στην οποία προέβην – κατόπιν αρκετών αναβολών – όχι με αυτόνομη βούληση, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης. Εντούτοις, η δεύτερη εμπρηστική επίθεση έλαβε χώρα υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον 'Τσαμπανίκα' και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος μου είχε δημιουργήσει με απόλυτη σαφήνεια την εντύπωση, πως, αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ, θα πάθαινα κακό (εγώ ή η οικογένειά μου). Στην πραγματικότητα οι δράσεις που μου άρεσαν ήταν τα γκράφιτι και το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, τα οποία και θεωρώ ότι ούτε την έννομη τάξη διασάλευσαν, αλλά ούτε και ανήθικα ήταν. Εξάλλου, τέτοια βίντεο με γκράφιτι είδα στο site που τηρούσε ο 'Τσαμπανίκας' και θέλησα να συμμετάσχω. Έτι περαιτέρω, ως Έλλην Πατριώτης που νιώθω, θαυμάζω τον Κολοκοτρώνη, θεωρώ ελληνική τη Μακεδονία και προαιώνιο εχθρό τον Τούρκο", φέρεται να είπε στην απολογία του.

Ο τρίτος κατηγορούμενος που προφυλακίζεται ομολόγησε μόνο επιμέρους πράξεις ενώ ο 22χρονος υποστήριξε ότι η μόνη του εμπλοκή ήταν η προσπάθειά του να κατασκευάσει μία μολότοφ.

capital.gr