Σοκαρισμένοι ακόμη και οι ιατροδικαστές από το θέαμα των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι
25/07/2018 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοκαρισμένοι ακόμη και οι ιατροδικαστές από το θέαμα των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι

Συγκλονισμένοι δήλωσαν οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει να κάνουν τις νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helios».

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή. Αιτίες θανάτου είναι απανθρακώσεις και πνιγμοί εντός θάλασσας. Γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων. Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει τις ταυτοποιήσεις» είπε ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης.

Με τη σειρά του ο κ.Νίκος Καλόγρηας, τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τιις περισσότερες φορές είναι προφανής», τόνισε ο κ.Καλόγρηας.

Είπε ακόμα ότι γίνονται και οι διαδικασίες αναγνώρισης των θυμάτων είτε με μακροσκοπικές μεθόδους είτε μέσω DNA. Είπε ακόμα ότι παίρνουν DNA από τους συγγενείς και πρόσθεσε ότι μόλις γίνουν οι αναγνωρίσεις και μεσω αυτού του τρόπου θα παραδίδονται οι σοροί.

Ο Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά δήλωσε ότι «Αυτή τη φορά όντως είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο. Όντως σε όγκο πρώτη φορά αλλά και σε συναίσθημα. Είναι μεγάλοι άνθρωποι, είναι παιδιά, είναι τουρίστες. Υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην διάθεση. Από την χαρά του καλοκαιριού και του σπιτιού και του εξοχικού περνάμε στην λύπη που ζούμε όλοι μας. Οι συγγενείς έχουν την αμέριστη συμπάθειά μας και τα συλλυπητήριά μας. θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Να κάνουν κι αυτοί λίγη υπομονή». Είπε ότι δεν επιτρέπουν στους συγγενείς να δουν τις σορούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορείς να εξοικειωθείς με τον θάνατο. Να βλέπεις ένα μικρό παιδάκι κάρβουνο και να έχεις κι εσύ μικρά παιδιά. Κάτι αντιστοιχο σαν κακώσεις και σαν κάψιμο είχα συναντήσει με το Helios. Όμως εκεί ήταν ένα αεροπλάνο που έπεσε. Είναι φρικτό το θέαμα».

Το δράμα των συγγενών

Στο μεταξύ, ενα παράλληλο δράμα εκτυλίσσεται όλες αυτές τις ώρες στα νεκροτομεία στο Σχιστό και στο Γουδή. Αρχικά οι σοροί πήγαιναν στο Σχιστό αλλά στην συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στο Γουδή και οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και όσοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους καταφθάνουν για να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Υπάρχουν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε δελτίο Τύπου ενημερώνοντας για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου. Ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».

Μιλάμε για μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και οι σκηνές που εκτυλίσσονται έξω από το νεκροτομείο είναι συγκλονιστικές με τους συγγενείς των θυμάτων να κλαίνε για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων να συνεχίζουν την αναζήτηση για ένα καλό νέο.

Πηγή:eleftherostypos.gr