Σκάνδαλο Depuy: Ποινές από 3-9 χρόνια και όλοι ελεύθεροι
30/07/2019 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκάνδαλο Depuy: Ποινές από 3-9 χρόνια και όλοι ελεύθεροι

Σε ποινές από τρία έτη φυλάκιση έως εννέα κάθειρξη, με αναστολή (δηλαδή αφέθηκαν ελεύθεροι) καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών της εταιρείας De Puy. Το δικαστήριο καταδίκασε τους 13 από τους 24 κατηγορούμενους, αφού προηγουμένως, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, απαλλάχτηκαν όλοι λόγω παραγραφής από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, το οποίο μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Η δωροδοκία συνίστατο πως φέρονται να έδιναν χρήματα σε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων να προωθούν υεροκοστολογημένα τα ορθοπεδικά είδη τους

Η αναγνώριση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη έριξε στα "μαλακά" τους κατηγορούμενους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι δικαστές επέβαλαν στους κατηγορούμενους γιατρούς, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς 10 ευρώ την ημέρα καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας, ως ευμενέστερος. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι, εκτός από τους γιατρούς, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, στελέχη της βρετανικής εταιρίας, επιχειρηματίες και συνεργάτες της De Puy. Σύμφωνα με την κατηγορία, η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα που εμφανίζεται να προμήθευσε, την περίοδο από το 2000 έως το 2006, σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τουλάχιστον 35%. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να προκάλεσε ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Πηγή:capital.gr