Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE: Στο καναβάτσο η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις  Κιτσάκου
01/12/2018 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE: Στο καναβάτσο η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις Κιτσάκου

Αποκαλυπτικός είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα "Νέα".

Αναφέρει ότι δέχεται απειλές και βάζει στο κάδρο των ευθυνών επτά υπουργούς καταγράφοντας περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε - την εταιρεία λιπασμάτων ELFE.

Λέει χαρακτηριστικά: "Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Όλες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία.

Επίσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε "βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις".

"Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση. Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή.

Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου".

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συνέντευξη του Θ. Κιτσάκου, σύμφωνα με τον οποίο επτά υπουργοί γνώριζαν τα πάντα για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE.

Η "γαλάζια" παράταξη ζητά από τον πρωθυπουργό να σταματήσει να σιωπά και από τη Δικαιοσύνη να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

"Στη συνέντευξη που παραχωρεί στα σημερινά 'Νέα' ο πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Κιτσάκος επιβεβαιώνει πλέον με ακλόνητα στοιχεία ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Και αποκαλύπτει ότι το σκάνδαλο που στήθηκε το γνώριζαν τουλάχιστον επτά υπουργοί, προκαλώντας τον κ. Σταθάκη να δημοσιοποιήσει τους λόγους που τον απέπεμψε. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά και η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Κιτσάκος υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές".

Πηγή: capital.gr