Σήκωσε το γάντι η ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις κενές ΜΕΘ
09/12/2021 14:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σήκωσε το γάντι η ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις κενές ΜΕΘ

«Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;»

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Θάνου Πλεύρη πως έχει συντάξει αναφορά αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για κενές ΜΕΘ που κρατούνται για VIP ασθενείς, ήρθε η εισαγγελική παρέμβαση διερεύνησης των σχετικών καταγγελιών.

Ακολούθως η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αντέδρασε στις επιθέσεις του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ότι συντάσσει με τη Νομική της Σύμβουλο και θα καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε ακόμα: Κατέβασε από το γραφείο του την εικόνα του Γιαννάκου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, αναρωτιέται «για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;» και παραθέτει στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, από το οποίο προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού.

Και σημειώνει: «Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ. Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ».

Κάνοντας αναφορά στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει: «Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει:

«Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών».

Πηγή: newsbreak.gr