Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
02/04/2020 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε υγειονομικό περιορισμό, για 14 ημέρες, η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Σε υγειονομικό περιορισμό τίθεται, από σήμερα το πρωί, η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα για 14 ημέρες, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος του COVID 19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό. Επισημαίνεται, ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.

Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.

Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία στον χώρο γύρω από τη δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και η δήμαρχος Χαλκίδας, Έλενα Βάκα.

Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης. Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

Σημειώνεται, ότι η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε χθες Τετάρτη 1η Απρλίου, θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης. Η ίδια και η οικογένειά της τέθηκαν σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.

Μ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Απόλυτα συνεργάσιμοι οι διαμένοντες στη δομή Ριτσώνας

«Απόλυτα συνεργάσιμοι» είναι οι διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας στα μέτρα του υγειονομικού αποκλεισμού της δομής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης βρέθηκε σήμερα το πρωί στη δομή για να συντονίσει την εφαρμογή των μέτρων, που θα διαρκέσουν 14 ημέρες. Η απόφαση υγειονομικού περιορισμού πάρθηκε μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος, κατά τη διάρκεια της οποίας από τα 63 άτομα που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε ότι οι 20 είναι θετικοί στον ιό.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα, απλώς προληπτικά πρέπει να κλείσουμε τη δομή για να μην υπάρχει υποψία περαιτέρω διασποράς».

Όπως περιγράφει ο κ. Λογοθέτης, στο σημείο βρίσκονται η Ελληνική Αστυνομία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με ενισχυμένο προσωπικό και υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Στους διαμένοντες στη δομή έχει σταλεί μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για τα μέτρα περιορισμού, ενώ ανακοινώσεις γίνονται και από τα μεγάφωνα της δομής, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά. Ο ΔΟΜ θα κάνει καθημερινή απολύμανση οπουδήποτε του υποδείξει ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχει διασπορά.

Όλοι οι αιτούντες άσυλο που εξετάστηκαν, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν συμπτώματα. Επίσης, ο κ. Λογοθέτης υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό πως περίπου δέκα άτομα από το προσωπικό της δομής που εξετάστηκαν, βρέθηκαν όλοι αρνητικοί. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα συνεχιστεί, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση της διασποράς στη δομή.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, δεν αφορά σε επιπλέον μέτρα στη δομή «καθώς είναι πλήρης ο αποκλεισμός», αλλά στην περίθαλψη που θα πρέπει να υπάρξει σε περίπτωση που κάποιος από τους νοσούντες εμφανίσει συμπτώματα, προκειμένου «να μπορέσει να διακομιστεί εκεί που πρέπει και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ