Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/12/2020 08:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε επιφυλακή οι λοιμωξιολόγοι για νέα επιδείνωση της διασποράς

Καμπανάκι ενόψει του αποψινού ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αλλά και για τις γιορτινές μέρες που ακολουθούν, χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι, επαναλαμβάνοντας πως εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις (αποφυγή επαφών με ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες) και τα μέτρα για τις συναθροίσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα υπάρξει επιδείνωση της διασποράς και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Την ίδια ώρα ο αριθμός των διασωληνωμένων, που δεν ακολουθεί την επιθυμητή πτωτική πορεία, και η πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται στα νοσοκομεία, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι ισορροπίες όπως σημειώνουν είναι λεπτές και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 937 νέα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, στους 495. Αυτό είναι κυρίως που προβληματίζει τους ειδικούς, όπως και η ηλικιακή κατανομή. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει να έχει βάρος προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, με τη συμμετοχή των 40-65 και των μεγαλύτερων από 65 να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Έκκληση για οικογενειακά Χριστούγεννα

"Ξέρω πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουμε, είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση. Είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής με υγειονομικά δύσκολες συνθήκες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι. Υπάρχει φόβος για τον ιό, υπάρχει άγχος και αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, υπάρχει στρες, μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, μοναξιά σε πολλούς συνανθρώπους μας, ψυχική κούραση" δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

"Κάνουμε έκκληση ως υπουργείο Υγείας, αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά. Πολύ στενά οικογενειακά με πολλή-πολλή αγάπη, αλλά και πολλή-πολλή προσοχή" συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό που ξεκινούν- υπενθυμίζεται πως οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου (πρόκειται για την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων) και στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας- ο υπουργός Υγείας είπε: "Παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους και εργαζόμενους στην υγεία και όλους τους πολίτες, να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν και θεωρώ ότι, όπως είπα, βήμα-βήμα, χωρίς βιασύνες, με τις συμβουλές των ειδικών και πολύ μεγάλη προσοχή θα επιτύχουμε και θα επιτύχουμε και σε αυτό το πολύ σημαντικό project του εμβολιασμού, το οποίο έχουμε αναλάβει".

Πηγή: capital.gr