Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/08/2021 00:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά στην Εύβοια - Στο βόρειο τμήμα η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη

Με πολύ μεγάλη ένταση και από όλες τις δυνάμεις θα συνεχιστεί η μάχη στην Εύβοια κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε, η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ' όλες τις δυνάμεις ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και το χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω από 2.000 συμπολίτες μας», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ΄ολη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Χαρδαλιά, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια τους ευχαρίστησε θερμά «για την αμέριστη στήριξη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία»

Πιο συγκεκριμένα, έχει σταλεί βοήθεια από:
-Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων
-Γαλλία με 3 καναντέρ και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα
-Κροατία με 1 καναντέρ
Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor
-Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα
-Ισπανία με 1 καναντέρ
-Ουκρανία με 100 άτομα
-Ισραήλ με 16 άτομα
-Ελβετία με 3 ελικόπτερα
-Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα σινούκ

Ενώ αναμένονται άμεσα δυνάμεις από:
-Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα
-Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα
-Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα
-Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα
-Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα
-Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα
-Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα
-Κουβέιτ με 42 άτομα

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν χθες ολόκληρη τη νύχτα, και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα με αποτέλεσμα μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν καταφέρει να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική. «Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και στις άλλες περιοχές, όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όλη τη νύχτα οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι σήμερα υπήρξαν λιγότερες εκκενώσεις οικισμών, γεγονός που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι βρέθηκαν λιγότερες φορές μπροστά «στην εξαιρετικά δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία επιλογή να ζητήσουν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, από τις περιουσίες τους για να σωθεί η ζωή τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες, «άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί», ενώ τόνισε ότι «η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα».

Ακόμη υπογράμμισε ότι η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα ενώ προσέθεσε ότι οι προσπάθειες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση των δεκάδων πυρκαγιών στη χώρα, αλλά και των νέων εστιών, όπως αυτή στην Πάρνηθα, συνεχίστηκαν όλη την ημέρα από επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Όσον αφορά την πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η άνιση μάχη με τις φλόγες αποδίδει σταδιακά μια βελτιούμενη εικόνα με σταθερό ρυθμό. Σήμερα οι αναζωπυρώσεις ήταν δεκάδες, αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν», ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος τους ήταν να βελτιώσουν την εικόνα της πυρκαγιάς, που όπως εξήγησε, «όλα δείχνουν πως τα καταφέρνουν». «Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, όπως ισχυρή ήταν σήμερα και η εναέρια υποστήριξη. Σε όλο τον ορεινό όγκο και κυρίως στην περίμετρο της πυρκαγιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών μας. Χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την Ηλεία και τη Φωκίδα, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων και οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι το τελευταίο φως και πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μαζί τους σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν 33 στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ως συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 32 αξιωματικοί και οπλίτες με 16 οχήματα για περιπολίες πυροπροστασίας, ενώ αναμένεται η συνδρομή 2 λόχων με 80 στελέχη ως πεζοπόρα τμήματα.
«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε βαθιά ευγνώμονες στις γυναίκες και στους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό για την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε όλα τα πύρινα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό για τυχόν συνδρομή στα Βασιλικά Ευβοίας- 30 πολίτες έχουν ήδη επιβιβαστεί σε τουριστικό σκάφος

Εύβοια: Δύσκολη η κατάσταση για τα Βασιλικά - Αγωνία για Κρυονερίτη, Σήμια, Μηλιά και Αγδίνες

Αναζωπυρώσεις στην Αχλαδινή στην Αρχαία Ολυμπία- Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου - Εκκένωση των περιοχών Δούκας και Μηλιές

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ