«ΠΡΑΣΙΝΕΣ» και «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» σχολές από το 2020
19/12/2018 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«ΠΡΑΣΙΝΕΣ» και «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» σχολές από το 2020

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στην είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας σε δημοσιογράφου.

Τόνισε ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα καταργηθούν για την εισαγωγή στις λεγόμενες «πράσινες» σχολές, δηλαδή σε αυτές με την λιγότερη ζήτηση και σε αυτές τις σχολές το μοναδικό κριτήριο που θα υπάρχει θα είναι ο βαθμός του Εθνικού απολυτηρίου.

Εκεί που θα συνεχίζουν να ισχύουν οι Πανελλαδικές είναι οι λεγόμενες «κόκκινες» σχολές οι οποίες είναι οι σχολές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση.

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι είναι πολύ πιθανό ο χαρακτηρισμός των σχολών να αλλάζει καθώς η κατάταξή τους σε πράσινες και κόκκινες δεν θα είναι μόνιμη και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει το… χρώμα μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το 2020. Σε ότι ε΄χει να κάνει με την πρόσληψη των εκπαιδευτικών και την μοριοδότησή τους λόγω προϋπηρεσίας θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι θα καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους και αυτός πίνακας θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται.

elefftherrostypos.gr