Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς από αύριο – Όλα όσα ισχύουν για καταστήματα, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ (video)
17/01/2021 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς από αύριο – Όλα όσα ισχύουν για καταστήματα, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ (video)

Οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση κρουσμάτων

«Ρολά» ανεβάζουν αύριο, Δευτέρα, μετά από σχεδόν 20 ημέρες, οι καταστηματάρχες σε όλη την χώρα. Με πυρετώδεις ρυθμούς, επιχειρηματίες και υπάλληλοι προετοιμάζονται για το πολυπόθητο άνοιγμα, που σε συνδιασμό με την περίοδο των εκπτώσεων, ελπίζουν ότι θα τους κάνει να πάρουν μία «ανάσα» μετά από τα διαδοχικά lockdown και την μείωση του τζίρου.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν και πάλι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ. Εξαιρούνται οι «κόκκινες περιοχές» στις οποίες θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο click away.

Προειδοποιούν οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων, κάνοντας σαφές πως σε μία τέτοια περίπτωση το lockdown είναι μονόδρομος.

Στα επόμενα βήματα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open, ενώ σχολίασε και την επανεκκίνηση της αγοράς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο έπρεπε να ανοίξει με τη διαδικασία των ραντεβού, για αυτό και τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πηγαίνουν τις ώρες αιχμής για ψώνια και οι καταστηματάρχες θα πρέπει να απαιτούν από τους πελάτες να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα.

«Τα σχολεία προηγούνται της εστίασης»

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «προηγούνται τα σχολεία της εστίασης», ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα δούμε σίγουρα αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο αν είναι 4-10% είναι διαχειρίσιμη. «Η παιδεία πρέπει να προηγείται στην κοινωνία, γιατί είναι επένδυση στο μέλλον. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει αργότερα, αλλά δεν πρέπει να την δούμε ως ενιαία δραστηριότητα, άλλο η ταβέρνα, άλλο το μπαρ όπου πολλοί θα συνωστιστούν», είπε.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμολογίας υπογράμμισε πως σε περίπτωση που σε δύο εβδομάδες που θα αποτυπωθεί το άνοιγμα της αγοράς, δούμε αυξηση 20-25 %,«τότε σε έναν μήνα θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση».

Τι λένε οι εκπρόσωποι των εμπόρων

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων, μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα, δήλωσαν ότι η επαναφορά του λιανεμπορίου σε λειτουργία χωρίς ραντεβού, σε συνδυασμό με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, δίνει ανάσα και μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν υποδειγματικά τους νέους κανόνες.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως για τους παραβάτες προβλέπεται προσαύξηση προστίμων.

Τα μέτρα που ισχύουν για τα καταστήματα

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του
 • Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως)
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία
 • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Τι ισχύει για κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες οι όροι λειτουργίας είναι οι εξής:

 • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα
 • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου
 • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ
 • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass
 • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους

ΚΤΕΟ

Σε ό,τι αφορά στα ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Πηγή: newsbreak.gr