Πλημμύρα στη Μάνδρα: Δίωξη για πλημμέλημα στην Ρ. Δούρου και άλλους 8
19/03/2019 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλημμύρα στη Μάνδρα: Δίωξη για πλημμέλημα στην Ρ. Δούρου και άλλους 8

Δεκαέξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής με τους 25 νεκρούς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχωρεί στο τελικό στάδιο της έρευνας, απαγγέλοντας διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνολικά 9 άτομα, επιμερίζοντας τις ευθύνες στην περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται ποινικά είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Τα πρόσωπα αυτά ήταν μεταξύ αυτών που είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων και εντέλει μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων θα κληθούν και ως κατηγορούμενοι. Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη δίωξη σε λίγες μέρες που αφορά την νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά από αυτή που ασκήθηκε για την πυρκαγιά στο Μάτι και πάλι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Αδικήματα

Τις διώξεις άσκησε η εποπτεύουσα την έρευνα, εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις είναι:

- Πλημμύρα από αμέλεια

- Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή

- Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή

- Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Στον ανακριτή αλλά...

Η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας με τον χαρακτήρα του επείγοντος. Πάντως όπως και στην περίπτωση στο Μάτι ενώ με τις ισχύουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, η πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας οδηγούσε σε ποινή έως 10 χρόνια φυλάκιση, η διάταξη αυτή έχει απαλειφθεί στον υπό διαβούλευση Κώδικα. Πάντως σε αυτό το θέμα το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διευκρινίσει πως η ποινή πράγματι θα είναι έως 5 χρόνια αλλά για πλημμελήματα από 3-5 χρόνια θα εκτίεται ένα μέρος της ποινής.

Τι εντόπισε

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για:

- έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
- έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
- πολεοδομικές παραβάσεις
- έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
- έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Απαλλαγές

Η έρευνα πάντως δεν κατέληξε μόνον σε διώξεις αλλά και σε απαλλαγές και αρχειοθετήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα. Έτσι στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία όπως τελικά υπό κατηγορία θα βρεθούν 9, συνεπώς απαλλάσσονται 16. Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Ανοιχτή δικογραφία

Η εισαγγελέας πάντως κρατάει ανοιχτή δικογραφία και συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

Δούρου για Μάδρα: "Η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή"

"Η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή", αναφέρει σε δήλωση της η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου σχολιάζοντας την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της για τις τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.

"Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν", αναφέρει η περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε μετά την πλημμεληματική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία για την τραγωδία στο Μάτι.

Σημειώνει ακόμα ότι "τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου 'Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου', ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς."

"Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού", αναφέρει.

Πηγή: capital.gr