Παύση ποινικής δίωξης για την υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη
02/12/2019 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παύση ποινικής δίωξης για την υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη

Σε παραγραφή οδηγείται η υπόθεση του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Γεωργιάδη, με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Γεωργιάδης διωκόταν για το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων το οποίο φέρεται να τελέστηκε στη Μολδαβία και το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων οδηγήθηκε στην παύση της ποινικής δίωξης, αποδεχόμενο την ένσταση παραγραφής.

Πρωτόδικα ο Νικ. Γεωργιάδης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ, αφού το δικαστήριο τότε τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (2-1) για το αδίκημα της ασέλγειας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού, ωστόσο του χορήγησε αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης του.

Ο ίδιος είχε διατυπώσει σειρά ερωτημάτων εξαρχής για τον τρόπο που έφτασε στο εδώλιο, καθώς, όπως ανέφερε, δεν υπήρξαν ούτε καταγγελίες ή καταθέσεις σε βάρος του, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα.

Παραγραφή

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και άκουσε από την εισαγγελέα της έδρας ότι το αδίκημα του παραγράφηκε λόγω των διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Ο ίδιος ζήτησε το δικαστήριο να μπει στην ουσία της δίκης για να αποδείξει την αθωότητά του ωστόσο το Τριμερές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε την παύση της δίωξης, λόγω παραγραφής με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και συντομεύει το χρόνο παραγραφής υπάγοντας και αυτά τα αδικήματα στο κοινό πλαίσιο παραγραφής.

Μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός στην τοποθέτησή της δήλωσε και την δυσαρέσκεια της για την εξέλιξη αυτή την οποία όπως είπε αν και η ίδια δεν το επιθυμεί είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υιοθέτηση πρότασης παραγραφής:

"Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής. Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το νόμο, ακόμα και αν προκαλείται στους πολίτες το ερώτημα πώς μπορούν με τον νέο Ποινικό Κώδικα να θεωρούνται ήσσονος σημασίας και να παραγράφονται όλα τα πλημμελήματα, ακόμα και αυτά που έχουν τελεστεί σε βάρος ανηλίκων" ανέφερε στην αγόρευσή της, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να απορριφθεί η δεύτερη ένσταση που ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου περί απαραδέκτου της ποινικής δίωξης.

Όπως επεσήμαναν και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νικ. Γεωργιάδη, το δικαστήριο δεν μπόρεσε να προσπεράσει το ζήτημα της παραγραφής, με αποτέλεσμα να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη "λόγω συμπληρώσεως της παραγραφής".

Ο ίδιος ο Νίκος Γεωργιάδης τόνισε πως "με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών έκλεισε - με την παύση της ποινικής δίωξης- η γνωστή υπόθεση εναντίον μου. Μια υπόθεση που κατασκευάστηκε με προφανείς πολιτικούς σκοπούς. Μια υπόθεση στην οποία είμαι απόλυτα αθώος. Ελπίζω εφεξής να μην υποστεί κανένας Έλληνας πολίτης τη μεταχείριση που δέχτηκα εγώ. Ελπίζω κανείς ποτέ να μη βιώσει την αδικία και το διασυρμό που βίωσα εγώ."

Πηγή:capital.gr