Παρέμβαση-βόμβα της Δικαιοσύνης για να ερευνηθεί ο ρόλος του Μαν. Πετσίτη στην υπόθεση ΔΕΠΑ
25/01/2019 14:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέμβαση-βόμβα της Δικαιοσύνης για να ερευνηθεί ο ρόλος του Μαν. Πετσίτη στην υπόθεση ΔΕΠΑ

Υπό εισαγγελική έρευνα τίθενται οι καταγγελίες για το ρόλο του Μαν. Πετσίτη, ενός προσώπου που φέρεται να βρίσκεται (ή να βρισκόταν) εξαιρετικά κοντά με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων από εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εμφανίζουν τον κ. Πετσίτη, μεταξύ άλλων, να "λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου", με σαφείς υπόνοιες ότι "αβαντάριζε" την εταιρεία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η οποία έχει "φεσώσει" τη ΔΕΠΑ με πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Έρευνα

Τα δημοσιεύματα συγκέντρωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και τα έστειλε πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας να προχωρήσει στις "δικές της ενέργειες".

Ο προϊστάμενος Ευάγγελος Ιωαννίδης αφού τα μελέτησε, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, διαβίβασε τα ίδια δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν σε δύο παρεμφερείς έρευνες που είναι ανοιχτές:

Α) Την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τα χρέη της ELFE (του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ).

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κιτσάκος, επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε διατελέσει προηγουμένως στέλεχος του Ομίλου Λαυρεντιάδη και της ίδιας της ELFE. O ίδιος με δήλωση του είχε πει πως ουσιαστικά οι κινήσεις στην υπόθεση ήταν σε γνώση των αρμοδίων υπουργών, ενώ με δήλωση του στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ" είχε υποστηρίξει ότι ο Μ. Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης. "Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου". Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Πετσίτης "την ίδια περίοδο είχε προσληφθεί στην εταιρεία ELFE λαμβάνοντας έναν πολύ ικανοποιητικό μισθό".

Β) Την υπόθεση που αφορά τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Για την εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Όπως σημειωνόταν, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Έτσι, βάσει της καταγγελίας, η λιπασματοβιομηχανία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Και νέα δίωξη

Χθες επίσης έγινε γνωστό πως ποινική δίωξη -σε βαθμό κακουργήματος- σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 4 στενών συνεργατών του ασκήθηκε από την Εισαγγελία για την υπόθεση της ΕΛΦΕ μετά από μηνυτήρια αναφορά της τράπεζας Alpha (από το 2016). Αυτή στρέφεται κατά του κ. Λαυρεντιάδη και 4 συνεργατών του και αφορά τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα.

Τι λέει η τράπεζα

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016 στην οποία καταγγέλλεται πως η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.

Η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της μεταβίβασης ήταν η ΕΛΦΕ να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, οι άλλες δυο εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είχαν και τα κέρδη, χωρίς υποχρέωση καταβολής των χρεών.

Πηγή:capital.gr