Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
22/04/2020 19:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oλομέλεια δικηγορικών συλλόγων: O ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας συμφωνούν με την επαναλειτουργία υποθηκοφυλακείων και δικαστηρίων;

Η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, μέσω επείγουσας επιστολής του προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού - σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της ολομέλειας - ζητεί από τον Σωτήρη Τσιόδρα να ενημερωθεί, εάν ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας της χώρας, έχουν διατυπώσει προηγούμενη σύμφωνη γνώμη για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση δε, ζητά να ενημερωθεί, ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν προταθεί αρμοδίως προς τα συναρμόδια υπουργεία για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας, καθώς και να γνωστοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

Όπως αναφέρει η επιτροπή, αφορμή για την επιστολή της στον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, αποτέλεσε η μέχρι τώρα πληροφόρηση που υπήρξε από τους προϊσταμένους δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες, ότι δεν έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες, ούτε τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα για την προστασία της δημιόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του κ. Βερβεσού, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Αξιότιμε κ. Τσιόδρα,

Όπως γνωρίζετε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τις 28 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Η αιφνίδια εξαγγελία αυτή εγείρει σοβαρό προβληματισμό για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς, πλην των 10 μεγαλύτερων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας, όπου υπάρχει προσωπικό φύλαξης, όλα τα υπόλοιπα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία στεγάζονται σε εξόχως μικρούς χώρους, συνήθως μεταξύ 50-70 τ.μ., και δεν διαθέτουν προσωπικό για τον έλεγχο της εισόδου σε αυτά. Η επαναλειτουργία τους, ιδίως μάλιστα μετά από την τρέχουσα περίοδο αναστολής λειτουργίας τους, θα έχει, συνεπώς, ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό, εντός πολύ μικρού χώρου, πλήθους προσώπων, ήτοι δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, προς έλεγχο τίτλων, που ακόμη στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται επί εγχάρτων βιβλίων, κατάθεση αιτήσεων και εγγράφων, κοινοποιήσεων αλλά και απλών πολιτών προς λήψη πιστοποιητικών. Το ίδιο ζήτημα τίθεται και σε σημαντικό αριθμό περιφερειακών ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων της χώρας, όπου οι διαθέσιμοι χώροι είναι μικρής χωρητικότητας και επομένως δημιουργείται παρόμοιος κίνδυνος συνωστισμού. Είναι φανερό ότι στις συνθήκες αυτές δημιουργούνται, συμφώνως προς όσα εσείς κατά καιρούς έχετε τεκμηριωμένα αναφέρει, πιθανές νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι την ίδια ακριβώς ημέρα με την ως άνω κυβερνητική εξαγγελία, εσείς ενημερώνατε αρμοδίως για 156 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, διαπορούμε εάν η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού έχει διατυπώσει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων καθώς και των ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων της χώρας. Σε καταφατική περίπτωση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε προτείνει προς τα συναρμόδια υπουργεία για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού και την προστασία, τόσο εκείνων που ασκούν το λειτούργημά τους στα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, όσο και των πολιτών που προσέρχονται σε αυτά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, και να μας γνωστοποιήσετε το σχετικό έγγραφο. Και τούτο, διότι, με βάση την πληροφόρηση που διαθέτουμε από προϊσταμένους δικαστικών σχηματισμών και υποθηκοφύλακες, μέχρι τη στιγμή που γράφεται η παρούσα, δεν έχουν λάβει ούτε συγκεκριμένες οδηγίες, ούτε τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ