Οι λογαριασμοί του Γιάννου στη Γαλλία και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων
30/10/2018 19:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι λογαριασμοί του Γιάννου στη Γαλλία και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων

Μπαράζ ερευνών ανά την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει οι ελληνικές ανακριτικές αρχές για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, στέλνοντας αιτήματα δικαστικής συνδρομής, σε Γαλλία, Η.Π.Α., Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία (όπου έχει βάση και η εταιρία Thales, υποκαταστευάτρια στο θέμα εκσυχρονισμού των υποβρυχίων).

Η βασική όμως πηγή πληροφοριών και ενδιαφέροντος φαίνεται πως είναι για τους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλλου, η Γαλλία καθώς ο πρώην υπουργός πέραν του ότι είναι υπήκοος και αυτής της ευρωπαϊκής χώρας (γεννήθηκε στο Παρίσι) διαθέτει και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αντιρρήσεις

Οι λογαριασμοί αυτοί παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμά τους κάτι που μετρά ιδιαίτερα στα μάτια των αρχών.

Αυτό φάνηκε κι από το γεγονός, πως σύμφωνα με δικαστικές πηγές, παρά τους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017. Παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Τότε το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι του λογαριασμοί στην Ελβετία. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν τη συναίνεσή τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Ο δεύτερος λόγος που βάρυνε στην προσωρινή κράτηση ήταν πως υπήρχαν πληροφορίες πως το ζευγάρι είχε αρχίσει να εκποιεί περιουσιακά του στοιχεία γεγονός που ερμηνεύθηκε ως συμπεριφορά προετοιμασίας φυγής.

Ροή χρήματος

Ήδη, οι ανακριτικές αρχές βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από τα στοιχεία που τους δόθηκαν για τη ροή του κατά το κατηγορητήριο "μαύρου" χρήματος από την κυπριακή ΜΟΚΑΣ (αρχή για το ξέπλυμα).

Οι κυπριακές αρχές με τα στοιχεία που απέστειλαν στους ανακριτές διαφθοράς τους βοήθησαν να ξετυλίξουν το "κουβάρι" των λογαριασμών των off-shore του αείμνηστου Χ. Μπεκατώρου (του αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των αρχών από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία -ο οποίος διακίνησε τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα- η οποία χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.

Ο Ζοσεράν

Πλέον, οι ανακριτές διαφθοράς αναμένουν την απάντηση της Βουλής στο αίτημά τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας ενώ επιδιώκουν και να εξετάσουν από κοντά τον πρώην πρόεδρο της Thales, Μισέλ Ζοσεράν ο οποίος είχε κάνει λόγο από το 2006 σε κατάθεση του για "παράνομες πληρωμές στον υπουργό Άμυνας για τις φρεγάτες".

Πηγή:capital.gr