Οι δικηγόροι ξεκινούν κινητοποιήσεις για το δικαστικό ένσημο
16/12/2019 16:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δικηγόροι ξεκινούν κινητοποιήσεις για το δικαστικό ένσημο

Με κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι δικηγόροι στην νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Πρόκειται για την επιβολή του αποκαλούμενου "αγωγόσημου", δηλαδή του ποσού 1% επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που θα καλείται να καταβάλει ο πολίτης με την κατάθεση της αγωγής του.

Αυτό γνωστοποίησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω αιφνίδια νομοθέτηση εξυπηρετεί μόνο τις Τράπεζες, τα "κόκκινα δάνεια" (και άλλα δάνεια), τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων όπως είπε σύντομα θα γίνουν γνωστά. Ο δικηγορικός κόσμος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Βερβεσός, άμεσα η επίμαχη τροπολογία να καταργηθεί, ενώ παράλληλα το δικηγορικό σώμα ξεκίνησε ένα κοινωνικό αγώνα για "μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για τους πολίτες".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ η εκπρόθεσμη νυκτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του "αγωγόσημου" (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με το νόμο 2462/1997) και την νομολογία των δικαστηρίων.

Ακόμα τόνισε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τα μάλα τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν "κόκκινα" δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κ.λπ.

Παράλληλα, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο νομοθέτης έδωσε αναδρομική ισχύει στην επίμαχη διάταξη. Ο κ. Βερβεσός, επισήμανε ακόμα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό ποίους οικονομικούς παράγοντες εξυπηρετεί η εν λόγω διάταξη.

Τα έσοδα από το "αγωγόσημο" πηγαίνουν υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Και προσέθεσε ότι, την ίδια στιγμή είναι σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο). Όπως επίσης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δίκες, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο "Ακροπόλ" (Ιπποκράτους 9), ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12μ. έως 3μ.μ.).

Ανάμεσα στις ενέργειές που θα γίνουν πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων είναι και η άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, καθώς και θα ζητηθεί να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Πηγή: capital.gr