Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/02/2020 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αέρας δεν «παίρνει» μόνο σημαίες, «σέρνει» και καράβια ολάκερα

Τα όρια του αστείου αγγίζουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, η οποία, προφανώς στα πλαίσια του κατευνασμού του "απρόβλεπτου" γείτονα και του καθησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η Άγκυρα προέβη σε νέες χοντροκομμένες προκλήσεις, αποσκοπώντας πιθανώς να δοκιμάσει για μια ακόμη φορά τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Έτσι, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha, απέδωσε την "εισβολή" του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, "Ουρούτς Ρέϊς" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις... κακές καιρικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως "συγκυριακό γεγονός".

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται για το γεγονός ότι το τουρκικό πλοίο "Ορούτς Ρέις" μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επισήμανε επίσης ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση" και ότι "δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι".

Ως όλα δείχνουν, μέρες Ιμίων που' ναι, οπότε κάποιοι πάλαι ποτέ κυβερνητικοί παράγοντες εύχονταν να φυσήξει ο αέρας και να πάρει την ελληνική σημαία από τα Ίμια, ο αέρας δεν παρασύρει μόνον σημαίες, αλλά και ολάκερα καράβια.

Προφανώς, σύμφωνα με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, το ερευνητικό δεν μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε και έκοβε βόλτες εντός των χωρικών υδάτων. Εξάλλου, ούτε κατά διάνοια πλησίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφού εκινείτο σε απόσταση περί τα 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να υποβαθμίζεται το γεγονός της πρόκλησης, και να αποδίδεται η έστω και μικρή "εισβολή" του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στον... κακό καιρό, η απόσταση είναι τεράστια.

Η πρόκληση του "Ουρούς Ρέϊς", μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως ακραία, αλλά και η απόλυτη υποβάθμισή της, μόνο και μόνο για λόγους επικοινωνιακού εφησυχασμού, δείχνει φοβικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές κινήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί κάτι, και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη και όχι να την παραπληροφορεί.

Εξάλλου, τα δέοντα μέτρα είχαν ληφθεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρέθηκε μια ελληνική φρεγάτα, η οποία παρακολουθούσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Το τελευταίο συνοδευόταν από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο (γίνεται λόγος και για δυο), που βρισκόταν επίσης σε απόσταση 40-50 χιλιομέτρων από το "Ουρούς Ρέϊς". Κατά πληροφορίες, σε επιφυλακή βρισκόταν και ένα ακόμη ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Κατά συνέπεια είναι τουλάχιστον άκομψο ο κ.Γεραπετρίτης να λέγει άλλα και πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων να λέγουν τα αντίθετα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό πλοίο "δεν συνοδευόταν από πολεμικά σκάφη, και δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες". Αντίθετα, στρατιωτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι το "Ουρούς Ρέϊς" και συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά σκάφη, αν και σε σημαντική απόσταση από το ερευνητικό, όπως άλλωστε και το ελληνικό που το παρακολουθούσε, και καλώδια είχε "ρίξει" στη θάλασσα. Και, προφανώς, τα καλώδια δεν ποντίστηκαν για το θεαθήναι, αλλά για έρευνα.

Ειδικότερα, η εικόνα που μετέφεραν χθες το απόγευμα οι ίδιοι στρατιωτικοί κύκλοι για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους είναι ότι "είχε ρίξει καλώδια και, εξαιτίας των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, κινιόταν βορειοδυτικά, έχοντας την πλώρη του κόντρα στον άνεμο και τη θάλασσα". Κατά τις ίδιες πηγές, οι άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν της τάξεως των 5 με 7 μποφόρ. Δηλαδή, οι συνθήκες δεν ήταν ακραίες, αλλά ούτε και ήπιες. Ως εκ τούτου, μάλλον ως αστεϊσμός ακούγεται ο ισχυρισμός ότι το πλοίο "παρασύρθηκε" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι έρευνες που, όπως εξαγγέλλει η Άγκυρα, σκοπεύει να κάνει το "Ουρούς Ρέϊς", βρίσκονται στην επίμαχη ζώνη, που διεκδικεί η Τουρκία. Στο "τρίγωνο" Καστελόριζο - Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος. Είναι ακριβώς το σημείο που εγείρει τις απαιτήσεις της η Άγκυρα, τόσο με τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις της, στέλνοντας επανειλημμένως ερευνητικά σκάφη, συνοδεία πολεμικών, όσο και με την πρόσφατη υπογραφή των "μνημονίων" της με την "κυβέρνηση" - μαριονέτα της Τρίπολης (Λιβύη).

Ως εκ τούτου, μόνον τυχαία δεν ήταν η τουρκική πρόκληση. Πρόκειται ακριβώς για τον "πυρήνα" των διεκδικήσεών της, και κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ουδόλως πρέπει να υποβαθμίζει.

Είναι βέβαιον ότι, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσουν και νέες προκλήσεις στο σημείο, με στόχο να "συρθεί" η Αθήνα στο δικαστήριο της Χάγης μόνο για την περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου και του Καστελόριζου. Άραγε, η κυβέρνηση θα τολμήσει να αποδεχτεί κάτι τέτοιο;

Εξάλλου, και ο αμερικανικός παράγων, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα θέσεις του, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, αποκλειστικά και μόνο για διευθέτηση της περίπτωσης της Ανατολικής Μεσογείου ομιλούν, παραλείποντας, εσκεμμένα το πιθανότερο, όλα τα άλλα.

Όλα αυτά, βέβαια, ο κ.Γεραπετρίτης επιχειρεί να τα ξορκίσει, αναστρέφοντας την οφθαλμοφανή πραγματικότητα, και υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τακτική των ίσων αποστάσεων, καθώς και ότι έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία. Αντιθέτως, λέγει, ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα. Από το στόμα του, και στων "εταίρων" μας το αυτί, του απαντάμε εμείς.

Όσον αφορά τη Χάγη, μετά την "συνεκμετάλλευση" του Θανάση Ντόκου, αναπληρωτή σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, τις δηλώσεις της υπερμάχου της Χάγης, Ντόρας Μπακογιάννη, και άλλων κυβερνητικών στελεχών, τώρα και ο κ.Γεραπετρίτης προστίθεται στο "κλάμπ" των οπαδών της Χάγης, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της. Επανέλαβε, τέλος, ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο προσφυγής, πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.