Novartis: Θα επιβεβαιωθεί η "προφητεία" για κλήτευση 3 πρώην υπουργών ως υπόπτων χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα;
05/02/2019 12:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Novartis: Θα επιβεβαιωθεί η "προφητεία" για κλήτευση 3 πρώην υπουργών ως υπόπτων χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα;

Η ιδιότυπη "προφητεία", αρχικά μιλούσε για αρχές Νοέμβρη. Μετά για τέλη του ίδιου μήνα ή αρχές του επόμενου. Τελικά μετατέθηκε "για πριν τις γιορτές" και μετά για "αρχές Ιανουαρίου". Η τελευταία "προφητεία" μιλά για μέσα Φεβρουαρίου.

Θα είναι τελικά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος τελειώνει, με την έννοια πως όλες οι δικαστικές πηγές επιμένουν πως ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα, που δεν έχει αρχίσει να τρέχει (επισήμως) η προεκλογική περίοδος.

Η απάντηση σε αυτό είναι βέβαια πως αν ευσταθούν όσα θρυλούνται στους διαδρόμους των δικαστηρίων, σίγουρα η προεκλογική περίοδος η οποία ως γνωστόν ατύπως έχει ξεκινήσει προ πολλού θα είναι στρωμένη με πολύ από…Novartis.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τροχοδρόμηση της κλήτευσης ως υπόπτων τουλάχιστον 3 πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.Ο αριθμός αυτός όμως (3 ύποπτοι) σίγουρα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, αφού ουσιαστικά θα είναι αρκετός, σε μια προεκλογική περίοδο που ήδη έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, για να γεμίσει η πολιτική αρένα με "σκάνδαλα", "μίζες" και κατηγορίες εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Όπως λοιπόν εκτιμούν δικαστικές αλλά και πολιτικές πηγές, το καμπανάκι για το επόμενο βήμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Novartis , έχει ήδη χτυπήσει.

Ροή χρήματος;

Κι αυτό τη στιγμή που σε επίπεδο πληροφοριών τίποτα δεν παραπέμπει στην ύπαρξη χρηματικών ευρημάτων τους ελληνικούς λογαριασμούς των πολιτικών προσώπων. Υπάρχει όμως μια διάχυση πληροφοριών - φημών σύμφωνα με τις οποίες έχει βρεθεί η διαδρομή κατάληξης χρημάτων σε αξιωματούχους – κάποιοι εκ των οποίων - μπορεί να ήταν κοντά σε υπουργούς. Και πάλι όμως η σύνδεση, πως θα γίνει; Και πως θα δομηθεί ύπαρξη ενδείξεων για εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα χωρίς να έχει βρεθεί ίχνος χρήματος;

"Δεν απαιτείται"

Η νομική εκτίμηση (και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα) είναι πως για τη στοχειοθέτηση του αδικήματος της δωροδοκίας δεν απαιτείται η αποκάλυψη της ροής του χρήματος αλλά αρκούν οι μαρτυρικές καταθέσεις, κάποιες υπουργικές αποφάσεις που (εκτιμάται ότι) βοηθούν την εταιρία και προφανώς κάποια στοιχεία που κατατείνουν σε υπόσχεση δώρου. Αρκεί αυτό για να κατηγορηθούν ή να κληθούν ως ύποπτοι πολιτικά πρόσωπα; Εντός των προσεχών ημερών θα μάθουμε.

Στη Βουλή και αρχειοθετήσεις

Για να προχωρήσει όμως η έρευνα θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, το πόρισμα της επιτροπής που συγκρότησε η Μάρη Παπασπύρου, για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τις ευθύνες κρατικών αξιωματούχων. Το πόρισμα, το οποίο εκτιμάται πως ήδη θα έπρεπε να έχει παραδοθεί, είναι κομβικής σημασίας για την συνέχεια της έρευνας.

Πάντως είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ολοκλήρωση της έρευνας θα αφορά ένα μικρό χρονικό διάστημα (π.χ 2009-2013 ή 2010-2012) αφού έχει αποφασιστεί λόγω όγκου να υπάρξει σαλαμοποίηση της.

Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι υπάρχει η νομική αντίληψη (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να κλητευθούν ως ύποπτοι πολιτικά πρόσωπα, τότε θα πρέπει εκ νέου να ζητηθεί η άδεια της Βουλής εφόσον μιλάμε για εν ενεργεία βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως η δικογραφία θα μπει εκ νέου στη Βουλή, θα υπάρξει ανακοίνωση και συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ξεκάθαρο είναι επίσης πλέον πως για κάποιους από τους 10 πολιτικούς θα κλείσει οριστικά η έρευνα και θα τεθεί στο αρχείο εξαιτίας απουσίας οποιουδήποτε στοιχείου ενοχής.

Πηγή:capital.gr