Novartis: Οι καταγγελίες Αγγελή, οι αιχμές για Τουλουπάκη και οι αναφορές σε δικονομικές ακροβασίες
23/01/2019 22:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Novartis: Οι καταγγελίες Αγγελή, οι αιχμές για Τουλουπάκη και οι αναφορές σε δικονομικές ακροβασίες

Βαριά σκιά πάνω από την έρευνα για την υπόθεση Novartis και τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ρίχνει η αναφορά- καταγγελία, του μέχρι πρότινος εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Η τετρασέλιδη αναφορά κατατέθηκε στις 8 Ιανουαρίου και περιγράφει σχέσεις – ρήξης μεταξύ του ιδίου και των εισαγγελέων του τμήματος κατά της Διαφθοράς, με σκληρές εκφράσεις, περί διάρρηξης εμπιστοσύνης έως και "δικονομικές ακροβασίες". Η εξέλιξη αυτή, που αναγκαστικά τέθηκε υπό πειθαρχική διερεύνηση με εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, επιβαρύνει ήδη το κλίμα στο Θέμιδος Μέλαθρον, την ώρα που πληροφορίες μιλούν για προθεσμίες προς τους εισαγγελείς να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση τμήματος της έρευνας για την υπόθεση Novartis.

Πίεση χρόνου

Η πίεση αυτή, όπως περιγράφει εισαγγελική πηγή, έρχεται εκ των πραγμάτων από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο, όπως αρμοδίως διατυπώθηκε. Το "χρονοδιάγραμμα" δηλαδή αναφέρει πως θα πρέπει εντός του επόμενου 15ημέρου- 20 ημέρου να ολοκληρωθεί τμήμα (έρευνα μικρού χρονικού διαστήματος δηλαδή) της υπόθεσης Novartis.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εισαγγελείς θα έχουν ερευνήσει όσα συνέβησαν για ένα μόνο μικρό χρονικό διάστημα π.χ 2010- 2012 ή το 2009 -2013. Ουσιαστικά δηλαδή θα υπάρξει μια "σαλαμοποίηση" της έρευνας. Για όσους (πολιτικά πρόσωπα) κριθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη συγκεκριμένη περίοδο, πιθανότατα, θα κληθούν ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος και δεν θα ασκηθεί απευθείας ποινική δίωξη.

Η εντολή Αγγελή

Μέχρι πρότινος η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν ακολουθούσε τη διαδικασία της κλήτευσης υπόπτων αλλά προχωρούσε απευθείας σε διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν ένα από τα πρώτα σημεία τριβής του κ.Αγγελή με τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, αφού διαφωνούσε. Μάλιστα πριν παραιτηθεί είχε αποστείλει εγγράφως την άποψή του πως της δίωξης πρέπει να προηγείται η κλήτευση υπόπτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κομμάτι κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση αξιοποιώντας το υλικό που έχουν συλλέξει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σε εξέλιξη χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποδώσει κάποια στοιχεία.

Η δωροδοκία ….χωρίς χρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη εύρεση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) χρημάτων από επιλήψιμες συναλλαγές, δεν σταματά την έρευνα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις εισαγγελικών παραγόντων, η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για "δωροδοκία", μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα έγγραφα οι εν λόγω πηγές, περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις και όλα αυτά σε συνδυασμό με μαρτυρικές καταθέσεις και υπουργικές αποφάσεις που μπορεί να θεωρηθεί πως ευνόησαν την Novartis κλπ.

Αγγελής κατά Τουλουπάκη

Την ίδια στιγμή ένα ταξίδι στη Βιέννη, στο οποίο συμμετείχαν ο μέχρι πρότινος εποπτεύων της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, η επικεφαλής εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της, Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης, τίναξε στον αέρα τις μεταξύ τους σχέσεις. Το ταξίδι έγινε τον Δεκέμβριο για να συναντηθούν σε ξενοδοχείο με 2 Αμερικανούς εισαγγελείς και 2 στελέχη του FBI.

Στην επιστροφή τους και αρκετές μέρες μετά υπήρξε δημοσίευμα (εφημερίδα Δημοκρατία) σύμφωνα με το οποίο ο κ.Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει ένα στικάκι με στοιχεία για λογαριασμό πρώην υπουργού. Ακολούθησε η "έκρηξη" οργής του κ.Αγγελή ο οποίος υπέβαλλε αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε αυτή εμφανίζεται να λέει πως "στοχοποιήθηκε" ότι μπλοκάρει την έρευνα, προκειμένου να φτάσει στο σημείο να καταστεί ο ίδιος περίπου ως αποδιοπομπαίος τράγος εξαιτίας λανθασμένων, δικονομικά, χειρισμών, στην υπόθεση. Αυτό προκάλεσε την οργή του, με αποτέλεσμα πληροφορίες να αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί (στην αναφορά) την φράση "εγώ δεν θα πάω φυλακή" ακόμα και όταν ευρίσκεται στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου.

Επίσης απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι αρνήθηκε να πάρει στοιχεία (στικάκι) από τους Αμερικανούς για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

Δεν μίλησα εγώ

Αυτό όμως που φέρεται να καταλογίζει ιδιαιτέρως στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς είναι η διαρροή που οδήγησε στο δημοσίευμα. Μάλιστα φέρεται να χρησιμοποιεί τη φράση "είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις" (ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει "πάντως δεν μίλησα εγώ".

Στην αναφορά φέρεται επίσης να γίνεται μια ιστορική αναδρομή σε περιστατικά που συνέβησαν τους περίπου 3 μήνες στους οποίους παρέμεινε ως εποπτεύων του τμήματος Διαφθοράς, στα οποία περιλαμβάνει και την μετατροπή του Νίκου Μανιαδάκη από προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί (εγγράφως) σε υπερβολική καθυστέρηση του τμήματος κατά της Διαφθοράς στη διεκπεραίωση άλλης υπόθεσης.

Έρευνα

Η κ.Δημητρίου έχει διατάξει πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση με βάση την αναφορά Αγγελή έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Πάντως ανώτατες εισαγγελικές πηγές, έλεγαν ότι κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι ή λογαριασμός, αλλά έγινε συζήτηση προφορική την οποία η εν λόγω πηγή, χαρακτήρισε "αόριστη" χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τί ακριβώς συζητήθηκε.

Πηγή:capital.gr