Νέα επίθεση δικηγόρων στον Κοντονή
22/05/2018 16:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα επίθεση δικηγόρων στον Κοντονή

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ δικηγόρων και του υπουργού Στ. Κοντονή έχει ξεσπάσει με αφορμή την εξαγγελία του πως θα σπάσει στα 3 το Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε χθες, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε με αφορμή την παραίτηση του προέδρου Νικόλαου Σακελλαρίου. Όμως ο "πόλεμος" είναι βαθύτερος αφού σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγγελία για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, αλλά και με μια σειρά αιτημάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Όλα τα παραπάνω μάλιστα θα γίνουν αντικείμενο ημερίδας της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, με θέμα "Η κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης σήμερα" η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, τον Σεπτέμβριο, τόπο καταγωγής του Σταύρου Κοντονή!!!

Η ανακοίνωση του σώματος έχει ως εξής:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε στις 21.5.2018 στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημητρίου Βερβεσού, και αποφάσισε τα εξής:

1. Υπενθυμίζει ότι η από 16.5.2018 δήλωση του Προέδρου της Ολομέλειας επ’ αφορμή της παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ, απηχεί τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος, και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επίθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μέσα από συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, την οποία θεωρεί θεσμική εκτροπή και προσβολή του συνόλου των δικηγόρων της χώρας.

2. Θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικηγόρων, που αποτελεί λύδια λίθο του κράτους δικαίου, από κάθε είδους παρεμβάσεις από όπου κι αν προέρχονται.

3. Στηλιτεύει:

α) Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των δικαστικών καταστημάτων της χώρας,με ουσιώδεις ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή(κλιματιστικά μηχανήματα, ανελκυστήρες, υπολογιστές, αναλώσιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, μηχανήματα ασφαλείας× απουσία ιατρικής υποστήριξης και επαρκών μέτρων ασφάλειας στους χώρους των δικαστηρίων κ.λπ.)


β) Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που έχει θέσει το δικηγορικό σώμα, και ιδίως :

• Οι δραματικές καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλομένων δικηγορικών αμοιβών της Νομικής Βοήθειας

• Οι τραγικοί ρυθμοί της απονομής της δικαιοσύνης, και δη της διοικητικής, στα περισσότερα Δικαστήρια της Χώρας.

• Η μη υλοποίηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε όλα τα δικαστήρια, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ροής των δικογράφων αστικής, ποινικής και διοικητικής διαδικασίας, καθώς και η έλλειψη κάθε διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων και των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, για εξαιρετικό μακρό χρονικό διάστημα

• Η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, που επιτρέπει τη διεξαγωγή δικών χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, για τα οποία υπεύθυνη είναι κυρίως η ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου.

4. Το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να προβάλλει θεσμικά και με επιχειρήματα τις θέσεις του και να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση πριν τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης και στην άσκηση της δικηγορίας. Δεν θα παρακολουθήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη συγκρουσιακή του λογική και την τακτική της ανακοίνωσης μέτρων και νομοθετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών πριν καν ακουσθεί η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (βλ. νόμος για τη Διαμεσολάβηση, ίδρυση δύο (2) νέων Πρωτοδικείων στην Αττική), που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της.

Γι’ αυτό η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την διοργάνωση ανοικτής δημόσιας εκδήλωσης – ημερίδας, με θέμα την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης σήμερα, ταυτόχρονα με τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη Ζάκυνθο, τον Σεπτέμβριο του 2018.

5. Τέλος, αποφάσισε την διενέργεια συμβολικής στάσης εργασίας μίας ώρας, των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς(επιστήμονες, εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους κλπ), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της "Κοινωνικής Συμμαχίας".

capital.gr