Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
25/09/2018 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ανατροπή στην έρευνα για το Μάτι, μετά το σάλο

Ανατροπή στην υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μπήκε "φρένο" στην προκαταρκτική εξέταση για τις ευθύνες λίγο πριν την ολοκλήρωση της καιενώ ήταν έτοιμες οι πρώτες κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με παραγγελία της κάνει δυο κινήσεις εκτόνωσης της έντασης:

- Με έγγραφο της διευκρινίζει ότι η κίνηση της να διαβιβάσει το έγγραφο που αφορά την έρευνα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης είχε στόχο να λάβει γνώση ο εισαγγελικός λειτουργός ώστε στην πορεία να αναζητήσει το πόρισμα και να το συσχετίσει με τη δικογραφία για την τραγωδία που χειρίζεται. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αποτελούσε λόγο για να "παγώσει" η έρευνα καθώς είναι στην κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να αποστείλει κλήσεις σε υπόπτους για αξιόποινες πράξεις.

- Με παραγγελία της ζητεί να παραμείνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την απόδοση ποινικών ευθυνών. Έτσι, ο κ. Ζαγοραίος δεν θα αποχωρήσει, μετά την προαγωγή του, από τη θέση του για το Εφετείο και θα εξακολουθήσει να είναι επικεφαλής της εισαγγελικής έρευνας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ολόκληρο το καλοκαίρι.

Κύκλοι του Αρείου Πάγου αναφέρουν ότι στη νέα έγγραφη παραγγελία της προς τον κ. Η. Ζαγοραίο, η κ. Ξ. Δημητρίου αναφέρει: "Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εσείς κρίνετε αναγκαία.

Σας διαβιβάζουμε την ενημέρωση της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αναζητήσετε το πόρισμα της και να το επισυνάψετε στη δικογραφία".

Εξηγήσεις για την προσπάθεια να "παγώσει" η έρευνα για το Μάτι ζήτησε η Ν.Δ.

Την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επισκέφθηκαν το πρωί οι τομεάρχες Δικαιοσύνης και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις μετά το "πάγωμα" των ερευνών για το Μάτι, εξαιτίας της παραγγελίας της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, η είδηση της ανασκευής εκ μέρους της εισαγγελέα, μετά το σάλο που προκλήθηκε, βρήκε στους δυο βουλευτές στα δικαστήρια, στα οποία μετέβησαν προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ο Κ. Παναγιωτόπουλος στη δήλωση του αμέσως μετά χαρακτήρισε ξαφνική την παραγγελία "που ήδη έχει ανασκευαστεί λόγω του θορύβου" όπως είπε και ζήτησε "η έρευνα να συνεχιστεί με ταχύτητα. Αυτό θέλουν οι οικογένειες των θυμάτων, αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία".

Ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε την άμεση κλήτευση των υπαιτίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις. Η δικαιοσύνη να συνεπικουρήσει στην απόδοση ευθυνών".

Πηγή:capital.gr