Μυρίζει μπαρούτι… στο Αιγαίο μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Ελλήνων από Τούρκους ψαράδες
14/08/2018 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μυρίζει μπαρούτι… στο Αιγαίο μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Ελλήνων από Τούρκους ψαράδες

Έντονα συναισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας για το ενδεχόμενο να προκληθεί τις επόμενες ημέρες στο Αιγαίο και νέο, ακόμη πιο «θερμό», επεισόδιο διακατέχουν τις τελευταίες ώρες τους Ελληνες ψαράδες, μετά και το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε μια ανάσα από τις ακτές της Λέρου, με Τούρκους συναδέλφους τους να πυροβολούν εναντίον τους!

Μπορεί οι Ελληνες αλιείς χρόνια τώρα να βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι (όπως στην εποχή της τσιπούρας τον Ιανουάριο) με επιθετικές ενέργειες από την πλευρά των συναδέλφων τους, όμως σήμερα, όπως λένε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εκτός ελέγχου καθώς έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό η τουρκική προκλητικότητα στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

Προκλητικότητα που σχεδόν καθημερινά φτάνει μια ανάσα πριν από τις ελληνικές ακτές, με τα τουρκικά αλιευτικά να επιχειρούν να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα συνοδεία μάλιστα πλοίων της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Και δεν είναι μόνο το νησί της Λέρου όπου τα τουρκικά αλιευτικά στη… γραμμή της Αγκυρας, ότι δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, αλωνίζουν ανενόχλητα, είναι και το Αγαθονήσι και οι Αρκιοί.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρωί της περασμένης Κυριακής Τούρκοι ψαράδες κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, περίπου 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου, σήκωσαν τα όπλα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον Ελλήνων συναδέλφων τους, οι οποίοι και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν. Το περιστατικό κατήγγειλαν στις Λιμενικές Αρχές οι Ελληνες ψαράδες. Οπως είπαν, οι Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό ενώ έπλεαν παράνομα σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, όταν έφτασε το Λιμενικό στην περιοχή, τα τουρκικά αλιευτικά κατευθύνονταν προς τα διεθνή ύδατα.

Εντύπωση προκαλεί ότι το συμβάν δεν γνωστοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα, παρά από τους ίδιους τους ψαράδες που είδαν με τα μάτια τους τους Τούρκους να πυροβολούν χωρίς κανένα δισταγμό εναντίον τους.

Ο Ελληνας ψαράς Κώστας Τσίφτης είπε (στον ΑΝΤ1) ότι οι Τούρκοι ψαράδες έριξαν τέσσερις φορές με αυτόματο όπλο, διευκρινίζοντας ότι οι κατά ριπάς πυροβολισμοί ήταν στον αέρα και όχι κατά πάνω του. Οπως περιέγραψε, ενώ ψάρευε, είδε το σκάφος των Τούρκων να έρχεται κατά πάνω του, χωρίς να σταματά, παρά το γεγονός ότι κατευθυνόταν προς τα δίχτυα του.

Για να προστατέψει τα εργαλεία του, αναγκάστηκε να πάει προς εκείνους. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ψαράδων και το Λιμενικό Σώμα. «Μου έκαναν νόημα να μου δώσουν τα αλιεύματα και να σωπάσω να πάω να κοιμηθώ», ανέφερε τονίζοντας ότι η παρουσία Τούρκων ψαράδων στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ερωτηθείς για την παρουσία του Λιμενικού στην περιοχή απάντησε πως είναι συνεχής, λέγοντας μάλιστα πως κάνει περιπολίες και συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά μέχρι να μπουν στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Χθες ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα ότι οι καταγγελίες των Ελλήνων ψαράδων ερευνώνται, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Εισαγγελία.

«Αναφορικά με τις καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέρου, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γίνεται γνωστό ότι τα υπόψη καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού.

Τονίζεται δε: «Σε κάθε περίπτωση το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιοδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είχε καταγγείλει ότι «συνεχή είναι τα προκλητικά περιστατικά όπου τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι παραβιάσεις γίνονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές. Ομως, «περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρ’ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Πηγή:eleftherostypos.gr