Mr. Bitcoin: Γιατί ο άνθρωπος για τον οποίο ερίζουν τρεις χώρες κάνει απεργία πείνας 90 ημέρες
01/03/2019 20:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Mr. Bitcoin: Γιατί ο άνθρωπος για τον οποίο ερίζουν τρεις χώρες κάνει απεργία πείνας 90 ημέρες

Είναι πιθανόν ο πιο εκζητούμενος αλλοδαπός στη χώρα μας αλλά και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος και Mr. Bitcoin κατέχει ένα ρεκόρ.

Έχει αποφασιστεί δικαστικά η έκδοσή του σε τρεις χώρες οι οποίες ερίζουν για αυτόν. Αμερική, η γενέτειρά του Ρωσία και εσχάτως η Γαλλία έχουν πετύχει στον Άρειο Πάγο την έκδοσή του. Τα ερωτήματα είναι δυο:

- Πρώτον γιατί είναι τόσο σημαντικός ο Ρώσος
- Δεύτερον γιατί κάνει απεργία πείνας επι 90 ημέρες;

Bitcoin
Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι πως ο θρύλος λέει ότι ο Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στη Χαλκιδική ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του, καθ’ υπόδειξη Αμερικανών πρακτόρων.

Σήμερα, έχουμε φτάσει να ερίζουν για αυτόν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία . Ο άνθρωπος αυτός, φέρεται να είναι πίσω από τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς αγορές, εμφανίζεται ως υπεύθυνος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, και είναι – πιθανόν- το πλέον εκζητούμενο πρόσωπο σε Ευρώπη και Αμερική.

19μήνες
Στο δεύτερο η απάντηση είναι σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ότι κρατείται στη χώρα μας εδώ και 19 μήνες, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή.

Οι συνήγοροι του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, είπαν πως ο Mr. Bitcoin συναίνεσε από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, της οποίας είναι υπήκοος. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν γίνει αμετάκλητες, ωστόσο η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων να εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε χώρες με τις οποίες δεν τον συνδέει τίποτα και όπου κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η απεργία πείνας
Ειδική αναφορά έγινε για την κατάσταση της υγείας του, αφού ο Αλ. Βίννικ συνεχίζει για τρίτο μήνα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την παράνομη -όπως λέει- κράτησή του η οποία ξεπερνά πλέον τους 18 μήνες, το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν βίντεο με δηλώσεις του ιδίου, ο οποίος αναρωτιέται υπό ποιο καθεστώς κρατείται ("Είμαι αιχμάλωτος πολέμου; Όμηρος; Είμαι φυλακισμένος με ένα αδιανόητο καθεστώς…") καθώς και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας. Όπως αναφέρθηκε, σήμερα ζυγίζει 57 κιλά έχοντας απολέσει το 30% του βάρους του, ενώ οι θεράποντες γιατροί προτείνουν να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις, ωστόσο η μεταφορά του σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, δεν προχωρά.

"Η υπεράσπιση αναγκάζεται να βγάλει στο φως της δημοσιότητας όλες τις περιστάσεις και τα τεκμήρια στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, τα οποία τεκμηριώνουν συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ίδια τη ζωή, με στόχο την προσέλκυση της προσοχής των Ελληνικών Αρχών και των Οργανώσεων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που διώκονται παράνομα ανά τον κόσμο", ανέφεραν οι δύο συνήγοροι.

Πηγή: capital.gr