Μπλεγμένος και σε σκάνδαλο της FIFA ο Μανώλης Πετσίτης
02/04/2019 21:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπλεγμένος και σε σκάνδαλο της FIFA ο Μανώλης Πετσίτης

Στριμωγμένη και αμήχανη εμφανίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με τις συνεχείς αποκαλύψεις στην υπόθεση Λαυρεντιάδη – ELFE και την εμπλοκή του πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη.

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής σχετικά με την παραίτηση-μυστήριο του διευθυντή που ερευνούσε το σκάνδαλο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα λεφτά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, είναι πλέον στη Βουλή, μαζί με τα προηγούμενα ερωτήματα της υπόθεσης που ποτέ δεν απαντήθηκαν.

Την ίδια ώρα όμως νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον Μανώλη Πετσίτη καθώς το όνομά του έχει εμπλακεί και το 2017 στο περίφημο σκάνδαλο Βάλκε, με τις «μίζες» της FIFA.

Η υπόθεση είναι παλιά, αλλά ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, καθώς προέκυψαν εξελίξεις. Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας είχαν συμπεριλάβει από το 2017 το όνομα του Πετσίτη σε έρευνα για ενεργητική δωροδοκία, για τον ιδιοκτήτης μιας από τις εταιρείες που εμφανίζεται να κατέβαλε αμοιβές στον «άνθρωπο για όλες τις δουλειές» κυβερνητικών αξιωματούχων και Μαξίμου.

Με βάση τη στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί από τη γαλλική εφημερίδα «L’Equipe», ο Πετσίτης εισέπραξε το 2016 αμοιβές ύψους 204.160 ευρώ από 6 εταιρείες (μία εκ των οποίων η ELFE, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη), οι περισσότερες εκ των οποίων συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, η μία απ’ αυτές αποτελεί αντικείμενο διεθνούς έρευνας για υπόθεση διαφθοράς στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για την κυπριακή εταιρεία «TAF SPORTS MARKETING AE», της οποίας ως πραγματικός δικαιούχος εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ντέρης, ο οποίος το 2016 και το 2017 είχε μισθοδοτήσει συνολικά με 60.000 ευρώ τον Πετσίτη.

Όπως αναφέρει όμως νέο δημοσίευμα της «Δίκης», «ο έκπτωτος γ.γ. της FIFA Ζερόμ Βάλκε έλαβε το 2015 τραπεζικό έμβασμα 500.000 ευρώ από Ελληνική εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και αθλητικού μάρκετινγκ, η οποία τα έτη 2016 και 2017 έδωσε φορολογημένη αμοιβή 60.250 ευρώ στον Μανόλη Πετσίτη. Η Ελβετική Δικαιοσύνη μέσω του Έλληνα ειδικού ανακριτή διεθνών δικαστικών συνδρομών Παναγιώτη Καρακωνσταντή κατάσχεσε τα cd, τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και έγγραφα της συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται με μεγάλη εμπορική επιτυχία στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται το αναιτιολόγητο έμβασμα Βάλκε και η περίεργη αμοιβή Πετσίτη.

Η υπόθεση εντάσσεται σε διεθνή έρευνα για το σκάνδαλο της FIFA, αλλά έχει και την εγχώρια εκδοχή της: Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 4926/2018 βούλευμα του, διέταξε την άρση απορρήτου για το σχετικό υλικό και ήδη η νέα ανακρίτρια διεθνών δικαστικών συνδρομών Ερωφίλη Σταθοπούλου έλαβε τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα ευρήματα βρίσκονται στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη».

Το σκάνδαλο Βάλκε, που προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές στη FIFA, αφορούσε «μίζες» για την απευθείας παραχώρηση από τη FIFA των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τεσσάρων Παγκόσμιων Κυπέλλων. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη αμοιβή του Πετσίτη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καθώς μάλιστα ο τελευταίος φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να διατηρούσε επαφές με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και «εποπτεύοντα» την ΕΡΤ Νίκο Παππά, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η επ’ αμοιβή σχέση του με τον κατηγορούμενο για ενεργητική δωροδοκία επιχειρηματία συνδέεται με την πώληση στην ΕΡΤ τηλεοπτικών δικαιωμάτων για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Μέσω του συνηγόρου του πάντως ο επιχειρηματίας αρνείται ότι έχει ανάμειξη στο «σκάνδαλο» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι έχει δώσει επαρκείς διευκρινίσεις στις ελβετικές αρχές».

Άνοιξαν οι λογαριασμοί του Πετσίτη στην Κύπρο

Έγγραφο-ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα newsbomb, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει να ερευνούν τις δραστηριότητες του Μανώλη Πετσίτη στην Κύπρο και ειδικά τις σχέσεις του με τους περίφημους δικηγόρους των offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Άρτεμη Αρτεμίου, Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το newsbomb.gr, στη βάση της έρευνας της ΜΟΚΑΣ, της εισαγγελέως Εύας Ρωσσίδου-Παπακυριακού και της συνεργάτιδας της Μαρίας Κυρμίζη, μπόρεσε να καταγραφεί το πώς συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται οι Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου «έκρυβαν» σε offshore χρήματα προερχόμενα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE, αλλά και να αποκαλυφθούν οι οικονομικές σχέσεις Πετσίτη με άλλους επιχειρηματίες.

Πηγή:eleftherostypos.gr