Μπαράζ τουρκικών αεροπορικών παραβιάσεων ενώ στα σκαριά είναι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα (χάρτες)
18/05/2021 20:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπαράζ τουρκικών αεροπορικών παραβιάσεων ενώ στα σκαριά είναι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα (χάρτες)

Σήμερα κατεγράφησαν 37 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Σε νέο μπαράζ αεροπορικών παραβιάσεων προέβη σήμερα η τουρκική πλευρά, μετά από αρκετές ημέρες θεαματικά μειωμένων παραβιάσεων ή ακόμα και μηδενικού αριθμού.

Ως γνωστόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται στην Αθήνα, ενδεχομένως στις 31 Μαρτίου. Η επίσκεψή του είναι «απαντητική» της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων ελληνικών Αρχών, σήμερα κατεγράφησαν 37 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Από αυτές, τέσσερις έγιναν από σχηματισμούς F-16 (συνολικά δέκα μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα).

Ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες (33) έγιναν από δύο μέσα εναέριας επιτήρησης, τύπου ATR-72. Πρόκειται για δύο αεροσκάφη ιταλικής κατασκευής, με γαλλικό εξοπλισμό (συστήματα ανίχνευσης, ρανταρ), που έχει παραλάβει σχετικά πρόσφατα η Τουρκία, κυρίως για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη, εδώ και μήνες, σε μόνιμη βάση εντός της εβδομάδος, πετούν και «κόβουν» στη μέση τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Κάτι που έκαναν και σήμερα.

Την ίδια διαδρομή, ενδεικτικά, είχαν κάνει και στις 5 Μαΐου, όπως και πολλές άλλες φορές.

Πρόκειται για μια νέου τύπου αεροπορική πρόκληση που έχει εγκαινιάσει η Αγκυρα από τη στιγμή που παρέλαβε τα δύο αεροσκάφη, πέρυσι και φέτος.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, με αρκετά σύγχρονο εξοπλισμό, πετούν στη μέση του Αιγαίου, ακριβώς στο σημείο, που αυθαίρετα και μονομερώς η Αγκυρα θεωρεί ως περιοχή δικής της δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση.

Πηγή: lawandorder.gr