Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
31/08/2020 18:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μενδώνη για Μυκήνες: Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου όμως, ευτυχώς, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν υπήρχαν χόρτα. Επομένως η φωτιά δεν μπόρεσε να επεκταθεί περισσότερο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους, σχετικά με τη χτεσινή πυρκαγιά και τις συνέπειές της στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Όπως πληροφόρησε, σήμερα το πρωί διενεργήθηκε από την ίδια αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στη συνέχεια μια διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αργολίδας με τους συνεργάτες του, ο δήμαρχος 'Αργους-Μυκηνών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, ο γγ Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, καθώς και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, που από χτες βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο.

«Το πολύ σημαντικό ήταν ότι, καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι "κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν" ή πως οι "Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς" είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη είναι να δημιουργηθούν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών πάνω από το έδαφος- και εδάφους και φυσικά ο καπνός να έχει μαυρίσει ορισμένους τοίχους από τα μνημεία, ακριβώς επειδή από εκεί πέρασε η φωτιά. Είναι αισθητικό το πρόβλημα και όχι ουσιαστικό. Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία. Το αισθητικό μέρος το έχει ήδη αναλάβει η αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας από σήμερα. 'Άλλωστε, απόδειξη ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι το γεγονός ότι από σήμερα για κάποιον ο οποίος θα είναι εκεί είναι ανοικτός και σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι στις Μυκήνες «λειτούργησε απολύτως η πρόληψη. Η πρόληψη ήταν η εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια ΕΦΑ που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί και η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Σε ερώτηση για την πυρασφάλεια του χώρου και αν λειτούργησε κανονικά, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι σύστημα πυρασφάλειας υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο. «Υπάρχουν δεξαμενές μεγάλες με δεκάδες τόνους νερού και υπάρχει και το σύστημα τις οποίες τις συνδέει. Δεν χρειάστηκε να λειτουργήσουν διότι αντέδρασε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επομένως η παρέμβαση ήταν πολύ πιο άμεση και πολύ πιο δυναμική και κυρίως επενέβησαν σε πολύ σύντομο χρόνο τα εναέρια μέσα: δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, παραμένουν γεμάτες, απλώς η παρέμβαση των εναέριων μέσων και των πυροσβεστών ήταν άμεση και δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος των δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η ίδια επανέλαβε ότι «απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς ότι συνέβη είναι πως σε 4 τμ τοίχο όπου είχε υπάρξει από τις προηγούμενες δεκαετίες αναστηλωτική παρέμβαση και είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, όπως φελιζόλ, τα υλικά αυτά εξαερώθηκαν. Αυτή είναι η πραγματική ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα και είναι προφανές ότι τις επόμενες πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως». Όσο για τα σημεία από τους πλαστικούς σωλήνες που συνδέουν τις δεξαμενές και κάηκαν, η υπουργός διευκρίνισε ότι «αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα που συζητήσαμε σε αυτή τη διευρυμένη σύσκεψη και είναι θέμα μιας - δυο ημερών να αποκατασταθεί».

Στη σύσκεψη, επίσης, αποφασίστηκε «να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης με κρουνούς υψηλής πίεσης, πράγμα το οποίο προϋποθέτει να γίνει ένα έργο ύδρευσης από το τελευταίο σπίτι του οικισμού μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, κάναμε τη σχετική συνεννόηση να γίνει το έργο, το οποίο αναλαμβάνει να το χρηματοδοτήσει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να υπάρξει κι αυτή η επιπλέον ενίσχυση. Επίσης, η αρμόδια αντιπεριφέρεια ανέλαβε να καθαρίσει ακόμα περισσότερο τα ρέματα τα οποία υπάρχουν εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου», όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα πεύκα που υπάρχουν στις Μυκήνες, η υπουργός απάντησε ότι η φωτιά δεν έφτασε καθόλου στο συγκεκριμένο αλσύλλιο. «Αυτό το οποίο επίσης είπαμε σήμερα, αλλά είναι αρκετά μεσο-μακροπρόθεσμο, είναι να ξεκινήσει αμέσως μια μελέτη αντικατάστασης των πεύκων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο από άλλα φυτά τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να καούν. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, γιατί και τα πεύκα να βγουν κάποια στιγμή, για να μην υπάρξει αλλοίωση του τοπίου (καθώς τα μνημεία συνδέονται με συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον), θα πρέπει να μεγαλώσουν τα νέα φυτά για να καλύψουν αυτό το κενό», υπογράμμισε η υπουργός, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την αξία του καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων. «Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινάει από τον Μάρτιο και να επαναλαμβάνεται μέχρι και τον Ιούνιο-Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, όπως με πληροφόρησε η Έφορος Αρχαιοτήτων, το μόνιμο προσωπικό που είναι στον αρχαιολογικό χώρο ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση και πως τελευταία φορά που ασχολήθηκε με αυτήν ήταν πριν δυο μέρες».

Τσίπρας για την πυρκαγιά στις Μυκήνες: Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη

«Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή». Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με την οποία σχολιάζει φωτογραφία από τη σημερινή πυρκαγιά.

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας». «Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η υπουργός δηλώνει ότι “ οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα”», σημειώνει και καταλήγει: «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η εικόνα στις Μυκήνες μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την υπουργό

Έντονη κριτική στην υπουργό Πολιτισμού ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σημερινές δηλώσεις της για την πυρκαγιά στις Μυκήνες.

Σε ανακοίνωση του με τίτλο: «Απύθμενο θράσος: η Μενδώνη βλέπει μόνο 'λίγο μαύρο στο χώμα'», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας». Ωστόσο, σχολιάζει, «η υπουργός Πολιτισμού του 'επιτελικού' κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη 'τη μικρότερη δυνατή φθορά' και πως 'το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα'».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως όμως «η εικόνα μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της», για να προσθέσει ότι «το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη 'συγγνώμη' από τον ελληνικό λαό».

ΚΙΝΑΛ: Ντροπή και θλίψη για την τραγική εικόνα στις Μυκήνες

Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας, τονίζουν σε κοινό δελτίο Τύπου τους ο βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής.

"Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.

Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.

Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την "εικόνα" της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον "στρατηγό" άνεμο, για την "ετοιμότητα του μηχανισμού" και για "άμεση επέμβαση" όλων των εμπλεκομένων.

Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:

Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης

Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.

Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.

Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.

Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.

Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η "μικρότερη δυνατή φθορά" και ότι "Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα". Αιδώς κ. Μενδώνη!

Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα".

ΚΚΕ: Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές

«Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

«Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Επίθεση του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Μ. Κριθαρίδη, στο υπ. Πολιτισμού για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Κριτική στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την πυρκαγιά στις Μυκήνες, ασκεί με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζοντας ότι οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν με τη μαυρισμένη απ' τις φλόγες Πύλη των Λεόντων, κονιορτοποιούν την υπεραισιόδοξη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών έμεινε αλώβητος από την πυρκαγιά ελέω της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης εξηγώντας ότι «για κάθε μία από τις πολλές στραβοτιμονιές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αναφωνούν ξέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ δεν θα τους διαψεύσει: "λίγο φούμο είναι, ας το αγνοήσουμε και πάμε παρακάτω"».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, capital.gr