Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/01/2020 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μανίας: Η Τουλουπάκη με πίεσε να μιλήσω για Λοβέρδο - Γεωργιάδη

Πιέσεις από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη να μιλήσει για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αδωνι Γεωργιάδη υποστήριξε ότι δέχθηκε ο σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής Νίκος Μανίας κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. "Εγώ δεν τους ήξερα" φέρεται να δήλωσε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του μάλιστα ο κ. Μανίας φέρεται να υπογράμμισε: "Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι δεν άφησα ποτέ την παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχει εμπλοκή από κανένα πολιτικό πρόσωπο".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μανίας είπε: Οι καταθέσεις μου στην κα Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Στις αρχές Απριλίου με κάλεσε ξανά η κα Παπασπύρου. Εκεί μου είπαν ότι υπάρχει μια κατάθεση που με ενέπλεκε με τον κ. Λοβέρδο. Και γι' αυτό μου προτάθηκε να γίνω μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Εγώ ήμουν χωρίς δικηγόρο. Μου είπαν ότι χρειάζεται να γίνει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να γίνω μάρτυρας και ότι πρέπει να το κάνω αυτό το αίτημα την ίδια μέρα. Το κάναμε εκεί.

Πήγα την επόμενη μέρα στην κυρία Τουλουπάκη και εκείνη μου είπε ότι πρέπει να καταγγείλω αξιόποινες πράξεις. Αυτό μου το είχε ζητήσει και η κυρία Παπασπύρου. Εγώ είπα ότι δεν ξέρω για αξιόποινες πράξεις. Και την επομένη έμαθα ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος πολιτικού".

Θ. Πλεύρης: Δώσατε κατάθεση στην κυρία Τουλουπάκη;

Ν. Μανίας: Όχι. Έγινε μία αίτηση για αναγγελία αξιόποινων πράξεων.

Θ. Πλεύρης: Σας πίεσε η κα Τουλουπάκη να μιλήσετε για πολιτικά πρόσωπα;

Ν. Μανίας: Ναι. Για τον κύριο Λοβέρδο και τον κύριο Γεωργιάδη.

Θ. Πλεύρης:Τι είπατε για τον κ.Γεωργιάδη;

Ν. Μανίας: Τι θα μπορούσα να πω; Δεν τον γνώριζα.

Θ. Πλεύρης: Τον κύριο Λοβέρδο τον γνωρίζατε;

Ν. Μανίας: Όχι. Δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ.

Ποτέ δεν είδα τον Φρουζή στο υπουργείο

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο κ. Μανίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν είδε ποτέ τον κ. Φρουζή στο υπουργείο.

Σπ. Λάππας: Έχετε καταθέσει ότι ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν συχνά το Υπουργείο.

Ν. Μανίας: Τον κ. Φρουζή δεν τον συνάντησα ποτέ εντός του Υπουργείου. Αυτό που κατέθεσα είναι το εξής: "Μου είπαν ότι σύμφωνα με καταθέσεις που έχουμε εδώ" και μου κουνούσαν κάποια χαρτιά χωρίς να δω τί γράφουν "ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν το Υπουργείο". Όταν με ρώτησαν αν έχω ακούσει ότι πήγαινε στο Υπουργείο είπα ναι, ότι το έχω ακούσει. Ποτέ δεν τον είδα. Επιβεβαίωσα ό,τι είχα ακούσει.

Σπ. Λάππας: Ο κ. Φρουζής επισκεπτόταν τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές είχατε πει.

Ν.Μανίας: Όχι.

Σπ.Λάππας: Επίσης είπατε για σακίδιο με χρήματα. Το επιβεβαιώνετε;

Ν.Μανίας: Το θέμα των χρημάτων το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν ήρθα εδώ να προστατεύσω κανέναν αλλά δεν ήρθα εδώ για να κατηγορήσω άδικα.

Ο υπουργός δεν μπορούσε να παρέμβει στις τιμές

Σχετικά με το θέμα παρέμβασης του υπουργού Υγείας στην τιμολόγηση των φαρμάκων σύμφωνα με τον κ. Μανία ο υπουργός δεν μπορούσε να παρέμβει στις τιμές.

Ι.Μπούγας: Για ποια συγκεκριμένα πράγματα καταθέσατε για την υπόθεση;

Ν. Μανίας: Οι καταθέσεις μου ήταν μακροσκελείς και είχαν να κάνουν με τεχνικά χαρακτηριστικά για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ι.Μπούγας: Υπήρχε τότε νόμος για τις τιμές των φαρμάκων;

Ν.Μανίας: Μάλιστα.

Ι.Μπούγας: Ποιος λάμβανε υπόψιν τις γνωμοδοτήσεις σας;

Ν. Μανίας: Η εργασία μου απευθυνόταν στην υπηρεσία. Οι υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι να την αξιολογήσουν και μετά υπήρχε και η Επιτροπή τιμών αλλά και επιτροπή του Ε.Ο.Φ

Ι. Μπούγας: Άρα το κλιμάκιο των ελεγκτών σας ζήτησε να περιγράψετε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Σας ρώτησαν και για φάρμακα;

Ν.Μανίας: Μου είπαν ότι υπήρχε συγκεκριμένη έρευνα για συγκεκριμένη εταιρεία. Πρώτα για τέσσερα - πέντε φάρμακα και μετά για περίπου σαράντα ρωτήθηκα. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν αν υπήρχαν υπερτιμολογήσεις.

Ι.Μπούγας: Μιλήσατε για μια διαδικασία που περνά από πολλά πρόσωπα

Ν.Μανίας: Ναι

Ι.Μπούγας: Ο Υπουργός μπορεί να διαμορφώσει ο ίδιος τις τιμές;

Ν.Μανίας: Η πολιτική ηγεσία αρκείται στην υπογραφή. Από την γνώση που είχα το δελτίο τιμών ακολουθούσε όλη τη σειρά που προβλεπόταν. Όταν έφτανε στα χέρια του Υπουργού ήταν εκτυπωμένο από την αρχή.

Ι.Μπούγας: Άρα δεν είχε κάνει παρέμβαση ο Υπουργός;

Ν.Μανίας: Όχι.

Φρουζής: Μου ασκήθηκαν πιέσεις για να εμπλέξω πολιτικά πρόσωπα

Κατά τη σημερινή κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που διενεργεί την έρευνα για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας, στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής, έκανε λόγο για πιέσεις που, όπως ανέφερε, του ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς διαφθοράς προκειμένου να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην επίμαχη υπόθεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εισαγγελικές πληροφορίες, ο κ. Φρουζής στην κατάθεσή του, περιέγραψε δύο άτυπες συναντήσεις που είχε στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά τις οποίες του ζητήθηκε να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα για τα οποία οι σχετικές δικογραφίες είχαν αποσταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Φρουζής, εξερχόμενος της δικαστικού μεγάρου του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι «η διαδικασία και η κατάθεση είναι μυστική και από την αρχή το έχω σεβαστεί ευλαβικά» και προσέθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι η αλήθεια λάμπει ήδη».

Τέλος, αύριο θα καταθέσει συμπληρωματικά στον κ. Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής. Ο τελευταίος, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία που έχει στα χέρια του, ζήτησε να προβεί σε συμπληρωματική κατάθεση.

Πηγή: Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ