Μακεδονικό: Δεύτερη προσφυγή ακύρωσης της συμφωνίας στο ΣτΕ
17/09/2018 18:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μακεδονικό: Δεύτερη προσφυγή ακύρωσης της συμφωνίας στο ΣτΕ

Να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ζητεί με δεύτερη αίτηση ακύρωσης το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, η Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και ο δικηγόρος Γ. Κόκκας.

Και η νέα αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά και αφορά το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Με την αίτηση ζητείται να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο κ. Νικόλαος Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται, η συμφωνία "εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας".

Υποστηρίζουν επίσης πως παραβιάζει την συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο, καθώς επέρχεται μείωση της αξίας και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους.

Η πρώτη αίτηση, η οποία κατατέθηκε στην εκπνοή του περασμένου Ιουνίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Πηγή:capital.gr