Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
10/01/2020 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινητοποίηση για την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις

Με πορεία στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

Την Επιτροπή Αγώνα συγκροτούν εργατικά σωματεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Όπως ανέφερε εκ μέρους της Επιτροπής, ο Νίκος Παπαγεωργίου, "ενώ είχαμε ειδοποιήσει από χθες, εδώ και 20 λεπτά ψάχνουν την πόρτα για να μπει η αντιπροσωπεία (σ.σ να παραδώσει το ψήφισμα). Είναι πασιφανές τι ακριβώς εννοούν όταν λένε "οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς". Περιμένει εδώ μια αντιπροσωπεία να ανοίξει μια πόρτα και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δείχνει πόσο υπολογίζει τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς τον ίδιο τον λαό. Το ψήφισμα το δώσαμε στις δυνάμεις καταστολής που περιφρουρούν, όπως πάντα, τις πόρτες των εργοστασίων, τις πόρτες των υπουργείων για να το παραδώσουν αυτοί. Αυτό που δεν θα παραδώσουμε εμείς σε καμία περίπτωση είναι τη θέλησή μας. την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε, να δώσουμε μάχη σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να σηκωθεί κλίμα πραγματικής αντίστασης απέναντι σε μια συμφωνία που στόχο έχει να δολοφονεί λαούς να εμπλέκει τη χώρα μας ακόμα πιο πολύ στα βρώμικα σχέδιά τους".

"Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, στην Αθήνα, την ημέρα που θα φέρουν τη συμφωνία στη Βουλή, αν τη φέρουν, να δηλώσουμε ξανά την αντίθεσή μας και να πούμε ότι αυτό δεν θα τελειώσει ακόμα και αν την ψηφίσουν. Θα δώσουμε μάχη και στην πράξη αυτές οι συμφωνίες και να μην νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του εργάτη, της εργάτριας, του ελληνικού λαού, αλλά και να κάνουμε ότι μπορούμε για να την ακυρώσουμε" πρόσθεσε.

Της πορείας στο υπουργείο Εξωτερικών είχε προηγηθεί της Επιτροπής Αγώνα στην πλ. Συντάγματος απαιτώντας την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις με σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, όχι στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις», και εκφράζοντας την εναντίωση "στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ."

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος από την ΕΓ του ΜΑΣ και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

Οι ομιλητές κατήγγειλαν τη συμφωνία ζητώντας να ακυρωθεί και επισήμαναν ότι οι ανταγωνισμοί που τρέχουν στην περιοχή είναι για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, ανέφεραν τις ευθύνες της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης που εμπλέκουν την χώρα όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και απεύθυναν κάλεσμα για αγωνιστικό ξεσηκωμό με τα αιτήματα:

--Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.

--Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.

--Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

--Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

--Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Λουίζα Ράζου, Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ