Κατάθεση μάρτυρα για μίζες σε υπουργό στη σύμβαση υπογραφής του C4i στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή
21/11/2018 23:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατάθεση μάρτυρα για μίζες σε υπουργό στη σύμβαση υπογραφής του C4i στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή

Κατάθεση μάρτυρα που ισχυρίζεται πως έπεσαν μίζες σε πρώην υπουργό, μέλος του ΚΥΣΕΑ, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας του C4i, του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η κατάθεση φέρεται να δόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στον εφέτη ανακριτή Δημ. Ορφανίδη, που χειρίζεται τη δικογραφία για τον τρόπο λήψης της απόφασης ώστε να συναφθεί η συμφωνία με την αμερικανική εταιρία Saic. Η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην υπουργού, δημιουργούσε την νομική υποχρέωση στον ανακριτή να στείλει τη δικογραφία (η οποία λέγεται πως είναι ογκώδης) στη Βουλή.

Ποιος είναι ο μάρτυρας;

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά την κατάθεση του μυστηριώδους προσώπου για την υπόθεση του C4i και συγκεκριμένα την ανάθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμφανίστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή και να κατέθεσε στοιχεία για μίζες εμπλέκοντας σε δωροδοκία πρώην υπουργό μέλος του ΚΥΣΕΑ. Ως εκ τούτου ο δικαστικός λειτουργός διαβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα η κατάθεση αυτή φαίνεται πως συμπίπτει με την κίνηση της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος Άννας Ζαίρη , με την οποία διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, δυο πρώην υπουργών του στο Δημόσιας Τάξης και ενός μεσάζοντα όπλων. Συγκεκριμένα διατάσσεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως -από το 2001 έως το 2003- Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Ευάγγελου Μαλαίσιου (όπως και της συζύγου του) ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη. Επίσης για τον Λουκά Ρωμανό, υπάλληλο της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Η κατάθεση

Το άνοιγμα των λογαριασμών, ήρθε επίσης λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως επίκειται πρόσωπο με πρόσωπο κατάθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη (στην ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα), για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, του Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, ο οποίος είχε μιλήσει για παράνομες πληρωμές στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του εκσυχρονισμού των φρεγατών (υπόθεση για την οποία ήδη προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου) και του C4i. Συγκεκριμένα ο Γάλλος, εναντίον του οποίου έχουν υπάρξει πολλές προσφυγές και καταδίκες στας Γαλλικά Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και από τον κ. Παπαντωνίου, είχε παραδεχτεί ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα. Στις 20-5-2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι η Thales έχασε τη συμφωνία για το C4i "γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό".

Το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το C4i θα ζητήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και όλο τον φάκελο για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία για την υπόθεση του C4i, θα ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ζητεί απαντήσεις σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του C4i και κατέθεσε αναφορά στην κυρία Δημητρίου με θέμα "ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο".

Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεoδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΗΣΥ επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/2018) με το οποίο στάλθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και το οποίο όπως αναφέρουν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.

"Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της οικείας σύμβασης καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)" επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών.

Οι υπουργοί στους οποίους αναφέρεται το ΔΗΣΥ είναι οι κ.κ. Παυλόπουλος, Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης. Με την αναφορά τους, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που έχουν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα και καταλήγουν: "Δια της παρούσης δε αναφορά μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά το λόγο αρμοδιότητα σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινήσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας. Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο σας και την υψηλή θεσμική σας αποστολή".

Κατά την έξοδο τους από τον Άρειο Πάγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε "είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μεθοδεύσεις για συγκάλυψη. Όλα στο φως".

Μαξίμου υπέρ Παυλόπουλου και κατά ΚΙΝΑΛ με αιχμές για Μητσοτάκη

Τη στήριξή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Μαξίμου , κόντρα στο ΚΙΝΑΛ και αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα.
Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους;
Αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Πηγές Ν.Δ: Δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα με ΠτΔ

Άμεση είναι η απάντηση πηγών της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει μέσω κύκλων του ότι η οδός Πειραιώς δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση "επιστροφή στο παρελθόν" και στη λάσπη που συστηματικά πετάει, για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί.

"Εάν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά. Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα", σχολιάζουν χαρακτηριστικά πηγές της "γαλάζιας" παράταξης.

Γεννηματά: Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα

Στην αντεπίθεση πέρασε η Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας μιλώντας στο Open :"Με έκπληξη και θλίψη διάβασα την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία".

Πηγή:capital.gr