Καμπανάκι από έρευνα του ΕΚΚΕ για το μεταναστευτικό
21/03/2017 22:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμπανάκι από έρευνα του ΕΚΚΕ για το μεταναστευτικό

Τα στοιχεία της έρευνας του ΕΚΚΕ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες τους ξένους είναι συγκλονιστικά:

Συγκεκριμένα:

•Το 65% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι οι μετανάστες κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία

•Το 59% ότι τους παίρνουν τις δουλειές

•Το 59% ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας από όσο συνεισφέρουν σε επίπεδο φόρων

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, τη σημασία που έχει για τους Έλληνες η πολιτισμική ομοιογένεια της χώρας. Για το 63% των Ελλήνων η χώρα τους έχει γίνει χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, εξαιτίας της μετανάστευσης και για το 57% η πολιτιστική ζωή της Ελλάδας υποβαθμίζεται λόγω των μεταναστών, αντί να εμπλουτίζεται.

Για το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη στην απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους το ζητάνε, ενώ το 44,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα με το πρόσφατο κύμα λίγο ή πολύ καλύτερα σε σχέση με τους γηγενείς, το 29,2% ότι τους αντιμετωπίζει το ίδιο και το 26,5% λίγο ή πολύ χειρότερα.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στους μουσουλμάνους, καθώς οι τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα, ενώ άλλοι τέσσερις στους δέκα ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ λίγους. Εξάλλου, σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Chatham House», οι Έλληνες ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι η μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες θα έπρεπε να σταματήσει.

Πρόκειται για στοιχεία που αν ορισμένοι «ευαισθητούληδες» ψευτοαριστεροί τα χαρακτηρίσουν ως «ξενοφοβικά» θα έχουμε χάσει για ακόμη μια φορά το δάσος βλέποντας το δέντρο. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι περισσότερο ρατσιστές και ξενοφοβικοί από άλλους λαούς, ενώ έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι κάποτε ήταν κι αυτοί μετανάστες ή και πρόσφυγες. Άλλο όμως αυτό, άλλο η βοήθεια και αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η χώρα και ο φιλόξενος λαός της στους ξένους κι άλλο η λογική του «μπάτε σκύλοι αλέστε» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, μια φτωχή χώρα που δεν μπορεί ούτε τους Έλληνες να θρέψει, είναι λογικό να φοβάται τους ξένους, ειδικά όταν αυτοί μπαίνουν κατά χιλιάδες και χωρίς κανέναν έλεγχο. Και είναι λογικό να τρέμουν μπροστά στους μουσουλμάνους, όπως κάνουν και οι περισσότεροι λαοί.

Οι Έλληνες φοβούνται για την πλήρη αποσάθρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αλλά και για την αλλοίωση της ταυτότητάς τους. Γι' αυτό και θεωρούν τους μετανάστες «απειλή» για τη χώρα. Δυστυχώς, δεν έχουν άδικο σε πολλά και σ' αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η παρούσα κυβέρνηση. Με τους «λιασμένους τουρίστες», με τη λογική του «ελάτε και θα σας δώσουμε τα πάντα μέχρι να φύγετε», δημιουργήθηκε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα. Και δεν μπορεί να αντέξει διότι δεν έχει ούτε τις υποδομές να το κάνει, ούτε τις αντοχές.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της τα στοιχεία και να πάψει να βάζει το κεφάλι στην άμμο. Το μεταναστευτικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα και με πολιτικές Μουζάλα και ΜΚΟ δεν λύνεται. Κι όσο δεν λύνεται τόσο θα εντείνονται τα φαινόμενα ξενοφοβίας.